Trump och påven tvåa på beundrarlista

Men i Sverige är Trump chanslös

1 av 2
Donald Trump.
NYHETER

Årets mest beundrade personer heter Barack Obama och Hillary Clinton – om man frågar amerikanerna.

Andraplatsen delar Donald Trump och påven på.

Men i Sverige imponerar inte affärsmannen – endast sju procent av svenskarna tror på honom som USA:s nästa president.

När amerikaner fick frågan om vilken levande person de beundrar mest svarade de flesta Barack Obama och Hillary Clinton.

Det visar den årliga lista som opinionsinstitutet Gallups presenterade under måndagen.

Det är samma vinnare som förra året.

Delad andraplats

Men däremot delas andraplatsen på listan över de mest beundrade männen av en något mer oväntad duo – republikanen Donald Trump och påve Franciskus.

Inte sedan 2011 har affärsmannen varit med på listan. Fem procent av de tillfrågade svarade att Trump är den levande person de beundrar mest – lika många som svarade påven.

– Trumps överraskande starka och ofta kontroversiella presidentkampanj har gjort honom till en framträdande nyhetsperson det här året. Därför är han i huvudet på många amerikaner, skriver Gallup i sin analys.

Enligt Gallup är det tradition att amerikanerna svarar den sittande presidenten på frågan vem de beundrar mest. 17 procent av de tillfrågade svarade Obama på frågan vilken man de beundrar mest och 13 procent Clinton om vilken kvinna. Fyra gånger tidigare har Trump tagit sig in på topp tio–listan, senast 2011.

Tvåa på listan bakom Clinton hamnade kvinnorättsaktivisten Malala Yousafzai. Fem procent av de tillfrågade svarade fredspristagarenn.

Inte poppis i Sverige

Men i Sverige tror man inte på affärsmannen. Endast sju procent av svenskarna tror att Donald Trump kommer att bli USA:s nästa president.

Det visar senaste undersökningen från Aftonbladet/Inizio, där 1693 personer svarat på frågan om vem de tror vinner amerikanska presidentvalet.

Bland de som uppger att de röstat på SD i senaste riksdagsvalet tror 20 procent att Trump vinner amerikanska presidentvalet. Men de flesta tillfrågade svenskar tror på Hillary Clinton.

I undersökningen svarade 64 procent att hon kommer att bli USA:s nästa president.

Toppat listan flest gånger

Hillary Clinton har toppat Galluplistan hela 20 gånger – vilket är rekord bland både män och kvinnor. President Obama har toppat åtta gånger i rad, och slås endast av USA:s tidigare president Dwight Eisenhower.

Eftersom påve Franciskus är relativt ny på sin post har han inte toppat listan särskilt många gånger. Däremot har Johannes Paulus II, som var påve från 1978 fram till sin död 2005, varit bland topp tio på listan inte mindre än 27 gånger.