Guinea fritt från ebola

NYHETER

Världshälsoorganisationen WHO har nu förklarat västafrikanska Guinea fritt från Ebola enligt BBC.

Detta två år efter att det dödliga viruset upptäcktes i landet.

Västafrikanska Guinea har nu förklarats fritt från Ebola. Detta efter att det gått över 42 dagar utan att några nya insjukningsfall har rapporterats in.

Enligt BBC förväntas man fira beskedet med konserter och fyrverkerier.

6 220 barn föräldrarlösa

Viruset har dödat mer än 2 500 människor i landet och enligt FN har runt 6 220 barn i Guinea förlorat en eller båda av sina föräldrar i sjukdomen.

Enligt BBC har kampen mot ebola varit särskilt svår just i Guinea då vissa samhällen inledningsvis uppges inte ha trott på att det fanns någon epidemi, medan andra skyllde på västvärlden och landets myndigheter.

Den guineiska regeringen har tidigare klandrat viruset för att ge landet dåliga ekonomiska resultat samt att det skapat en misstro mot landets hälso- och sjukvårdstjänster.

Presidenten Alpha Conde har därför fördubblat landets hälsovårdsbudget.

25 000 människor har smittats

Sedan utbrottet av det dödliga viruset startade i Västafrika i december 2013 har över 25 000 människor i nio länder smittats, och över 10 000 människor har avlidit. Nästan samtliga dödsfall har registrerats i Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Sierra Leone och Liberia förklarades fritt från viruset redan i höstas, men då ett nytt fall av den dödliga virussjukdomen påträffades i Liberia i november måste landet nu vänta ytterligare innan man kan förklara det fritt från viruset igen.

FAKTA

Ebola

Ebola, även kallad blödarfeber, orsakas av ett virus, och är döpt efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa. Viruset upptäcktes 1976.

Många smittade får snabbt diffusa, influensaliknande symptom som feber, matthet, huvudvärk och mag- och muskelsmärtor. De kan följas av kräkningar, diarré, organkollaps och blödningar.

Ebola smittar via kroppsvätskor. Det tar mellan 2–21 dagar från det man smittas tills att man blir sjuk.

Det finns hittills inget effektivt botemedel för viruset och upp till 90 procent av de smittade dör.

Källa: Nationalencyklopedin, Läkare utan gränser