Lego – en bättre investering än guld

1 av 3
NYHETER

Att samla på Lego kan på sikt ge en bättre avkastning än både börsen och guld, enligt The Telegraph.

Den som 2007 investerade i Star Wars-modellen "Millennium Falcon" kan i dag skatta sig lycklig: värdet har stigit från 4 300 till 34 000 kronor – en ökning på närmare 700 procent.

Men det gäller att originalförpackningen är intakt för att nå de riktigt höga priserna.

Att samla på Lego har visat sig vara en riktig guldgruva. Enligt brittiska Telegraphs analytiker har värdet på Lego-uppsättningar i originalskick stigit med 12 procent per år sedan 2000. Att jämföra med Londonbörsen, vars årliga avkastning legat på 4,1 procent. Värdeökningen på guld för samma tidsperiod har varit runt 9,6 procent om året.

Star Wars och Taj Mahal populärast

Men det är långt ifrån alla modeller vars priser skjutit i höjden. Enligt experter på andrahandsmarknaden ska modellerna vara sällsynta, ha obrutna förpackningar och helst bara ha tillverkats under en begränsad tid.

Många av de högsta priserna gäller de äldsta modellerna och framförallt då filmer som Star Wars, landmärken som Taj Mahal i Indien eller märken som Volkswagen Beetle.

Men enligt andrahandssajten Brickpicker.com kan även helt vardagliga byggnader som polisstationer gå för mycket höga summor.

Ett av dem som ökat kraftigast genom åren är Star Wars-modellen "The Ultimate Collectors Millennium Falcon" som 2007 kostade cirka 4 300 kronor att köpa men som i dag säljs för uppåt 34 000 kronor.

Den största prisökningen har dock hotellbyggnaden "Café Corner" haft. Ett sådant set kostade cirka 1 116 kronor att köpa 2007 och säljs i dag för runt 26 200 kronor.

Obrutna förpackningar dyrast

Enligt Brickpicker-grundaren Ed Maciorowski är det Lego i obruten orginalförpackning som når de skyhöga nivåerna. Men även begagnat och använt Lego säljs för tusentals kronor över orginalpriset.

– Stora som små modeller, det spelar ingen roll. Vem som helst kan ha en investering i sina händer om den är i gott skick, säger Ed Maciorowski.

Enligt honom görs stor del av andrahandsaffärerna för Lego på den amerikanska köp- och säljsajten Ebay och det finns över tiotusentals investerare världen över som driver upp priserna på de mest sällsynta uppsättningarna.

Även i Sverige är andrahandsmarknaden för Lego het. Anders Nilsson, ordförande för Swebrick, en förening och forum för svenska legobyggare, har tidigare berättat om samlarfenomenet för TT.

– Det finns många som köper ett set och väntar ett antal år innan man säljer. För vissa modeller fördubblas priset under en natt så fort de går ur produktion, säger Anders Nilsson till TT.

Samlarobjekten går i mode

Men även om man bestämmer sig för att investera i de färgglada plastbitarna så gäller det att både kunna sitt Lego och förstå marknaden, enligt Laith Khalaf, analytiker på finansbolaget Hargreaves Lansdown.

– Avkastningen från Lego ser ganska häftig ut, men investerarna måste se upp då värdet av samlarobjekt kan vara sårbara för modenycker. Det skadar aldrig att köpa några bitar som en hobby, och man kan mycket väl tjäna lite pengar på det – men vill man säkra sin pension föreslår jag nog att man håller sig till mer traditionella aktier och obligationer, säger han till The Telegraph.