Två gripna misstänkta för terrorplaner

1 av 2
NYHETER

Två personer har gripits i Belgien misstänkta för att ha planerat en terrorattack, rapporterar AP.

Planen var att slå till under nyårsaftonsfirandet i Bryssel, enligt belgiska åklagare.

Belgisk polis har genomfört nya razzior i jakt på terrormisstänkta i landet.

Nu har de gripit två personer i huvudstaden Bryssel misstänkta för att ha planerat en terrorattack på nyårsafton. En av de gripna misstänks för att vara ledare med ansvar för att rekrytera flera personer till en terrorcell. Den andra misstänks för att ha planerat en attack mot ”symboliska mål” i staden, samt mot polishuset nära Grand-Place.

– Vår utredning visade på allvarliga hot om en attack mot symboliska platser i Bryssel under firandet av nyårsafton, sade åklagaren i ett uttalande, skriver Sky News.

Sex till förhör

Det var under söndagen och måndagen som belgisk polis genomförde flera razzior i Brysselområdet, Liège regionen och flamländska Brabant, skriver Reuters. Totalt togs sex personer in till förhör, men på tisdagen kunde fyra av dem släppas och två av dem gripas misstänkta för att ha planerat en terrorattack.

Det finns i nuläget ingen information om huruvida de misstänkta är män eller kivnnor.

Hittade IS-propaganda

Under husrannsakan hittades militärkläder, IS-propaganda och datorer som togs i beslag för att undersökas. Däremot hittades inga vapen eller sprängämnen.

Polisens sökningar är inte kopplade till attackerna i Paris i november som dödade 130 personer, skriver BBC.

Bryssel har haft en förhöjd hotnivå sedan terrorattackerna i Paris. Flera misstänkta för terrordåden har haft kopplingar till Belgien, bland annat hjärnan bakom attacken Abdelhamid Abaaoud, som dödades i Paris, och den terrormisstänkte Salah Abdeslam som tidigare bott i staden, och som ännu eftersöks av polisen.