IS-ledare bakom Parisdåden dödad

Foto: DR
Charaffe al-Mouadan uppges ha dödats i en insats av den USA-ledda koalitionen.
NYHETER

En ledare inom Islamiska staten som misstänks ha kopplingar till Paris-dåden har dödats i ett luftanfall.

Enligt uppgifter från Pentagon är det Charaffe al-Mouadan som dödats i en insats av den USA-ledda koalitionen, rapporterar flera internationella medier.

Totalt har tio IS-ledare dödats.

IS-ledaren ska ha dödats i samband med ett luftanfall som genomfördes på julafton, säger USA:s militäre talesperson Steve Warren.

– Han var en Syrienbaserad IS-medlem med direkta kopplingar till Abdelhamid Abaaoud, ledaren för cellen som genomförde Parisattackerna. Han (al-Mouadan, red.anm.) höll på att planera ytterligare attacker i väst, säger Warren till nyhetsbyrån AFP.

Abaaoud dödades av polis i en gryningsräd dagarna efter de koordinerade terrorattackerna i den franska huvudstaden i november.

IS-hackare dödades

I lufträden ska ytterligare en IS-ledare med koppling till Paris-dåden, dock inte lika betydande som Charaffe al-Mouadan, ha dödats.

Steven Warren säger att totalt tio ledare tillhörande terrorsekten dödades i samordnade attacker i både Syrien och Irak. Främst användes drönare för att slå ut ledarna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En av de övriga som dödades var enligt Warren en IS-hackare från Bangladesh som motarbetade försök att övervaka elektronisk kommunikation.