”Rikkräksjuke” Ethan, 18, gripen i Mexiko

1 av 4
NYHETER

Ethan Couch, 18, körde ihjäl fyra människor på fyllan och hans försvarare försökte få honom fri – för att han led av ”rikkräksjuka”.

Tonåringen har sedan november varit på flykt med sin mamma.

Nu har de gripits i Mexiko.

I juni 2013 körde Ethan Couch rattfull i Forth Worth, Texas. Han brakade då rakt in i en bil som stod i vägrenen med motorproblem och dödade fyra människor samt skadade flera andra.

Couch var då 16 år gammal och rättegången väckte stor uppmärksamhet då hans försvarare försökte få tonåringen friad genom att använda sig av det omstridda begreppet ”affluenza”, på svenska ungefär ”rikkräksjuk”.

Andemeningen av det psysiska besväret, som inte är erkänt som en verklig sjukdom i USA, är att eftersom Ethan Couch kom från en bemedlad familj som uppfostrat honom till att inte ha någon ansvarskänsla kan han inte enligt sin försvarare hållas ansvarig för sitt agerande på grund av ”affluenzan”, skriver AP.

Ett försvar som väckte ilska och hånades i USA.

”En avskedsfest”

I slutändan förklarade sig Couch skyldig till fyra fall av dråp och två fall vållande till kroppsskada. Pågrund av sin låga ålder dömdes han till 10 års villkorlig dom och rehabilitering.

Men i november flydde Ethan Couch och hans mor Tonya Couch landet, en flykt som enligt sheriffen i Couch hemkommun verkar ha varit välplanerad.

– De har till och med hållit något som verkar ha varit en slags avskedsfest, säger sheriff Dee Anderson till AP.

Flykten kom efter att ett videoklipp som visar Ethan Couch på en fest där det dracks alkohol spreds på nätet. Ett av villkoren i hans dom är att han inte får dricka. Bryter han mot det kan han dömas till 10 års fängelse.

Spårades till mexikansk stad

Federala myndigheter efterlyste den nu 18-årige Couch i början av december efter att han uteblivit från ett obligatorisk möte med sin övervakare. Dessutom utlystes en belöning på närmare 40 000 kronor för tips som ledde till hans gripande.

Sedan juldagen har mexikanska och amerikanska myndigheter samarbetet efter att mor och son spårats till staden Puerto Vallarta i mexikanska Jalisco.

– De borde ha rest in som till exempel turister men har tagit sig in i landet utan att registrera sig, säger Ricardo Ariel Vera vid Mexikos migrationsmyndighet.

Mexikanska myndigheter uppger att de greps under måndagen i en nergången stadsdel långt i från de lyxigare kvarteren i den mexikanska turistorten, skriver AP.

Ethan Couch hade då också färgat håret mörkt.

Nu ska de båda skickas tillbaka till USA. Ethan riskerar alltså 10 års fängelse om det visar sig att han druckit alkohol och hans mor kan ställas inför rätta för att ha hjälpt sonen att fly landet.

FAKTA

Bilmogulens barnbarn spred begreppet

■ ■ Engelskans ”affluenza” är en kombination av orden affluent och influenza. Affluent betyder ungefär välbemedlad och när begreppet myntades menade skaparen att en åkomma spred sig till barnen till dessa rika människor.

■ ■ Ordets skapare menade att åkomman ”affluenza” innebär att de här curlade barnen har en slags känsla av att de är berättigade till vad de vill, kommer med ursäkter för dåligt beteende och är beter sig ansvarslöst.

■ ■ Begreppet spreds med boken ”The golden ghetto: The psychology of affluence” skriven i slutet av 90-talet av Jessie O'Neill, barnbarn till en före detta General Motors vd.

Källa: AP.