Brittisk storm hotar förvärra översvämningarna

1 av 6
NYHETER

Under natten till onsdag drog en ny regnstorm in över de norra delarna av Storbritannien och Irland.

Minst 100 millimeter regn väntas falla under det kommande dygnet och stormstyrkan väntas öka, vilket kommer att förvärra situationen i de redan översvämningsdrabbade delarna av landet.

I Storbritannien har det kraftiga regnovädret som drog in under julhelgen orsakat massiva översvämningar. Över 300 översvämningsvarningar har utfärdats i Norra England, Wales och Skottland, som drabbats värst av ovädret. På ett tjugotal platser bedöms vädret utgöra en fara för människors liv.

– För många är läget oerhört allvarligt, har premiärminister David Cameron tidigare sagt till BBC News.

Cameron har i samband med översvämningarna kritiserats för att främst ha prioritera de södra och mer välbärgade delarna av England framför de norra delarna. Något som premiärministern tillbakavisar.

Historisk bro rasade

Under tisdagen rasade stora delar av en historisk stenbro i staden Tadcaster i Yorkshire i norra England ner i floden Wharfe på grund av de svåra översvämningarna i området. Bron ska ha förenat de två delarna av byn som ligger på båda sidor av floden.

Enligt Ekot har hundratals hem fått evakueras och industrier och andra företag har förstörts. Tusentals människor och företag i norra England, samt delar av Skottland och Wales, samt nu även Nordirland, hotas av konkurs då de inte kunnat försäkra sina hem. Detta då försäkringsbolagen har ansett att risken för översvämning har varit för stor.

Väntas regna 100 millimeter

Tidigare har miljöminister Liz Truss varnat för att översvämningarna ännu inte nått sin kulmen och att läget sannolikt kommer att förvärras ytterligare.

Och under onsdagen förväntas vädret bli allt värre. Detta då stormen Frank under natten drar in över de redan drabbade områdena och minst 100 millimeter regn väntas falla under det kommande dygnet.

På platser där det finns fara för liv har de brittiska myndigheterna utfärdat ett flertal varningar av högsta nivå, då de redan överfyllda floderna och markerna inte kommer kunna ta upp mer vatten i tillräckligt stor omfattning. Den brittiska armen har kallats in på många håll runt om i landet för att bistå med hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM