Tågbolaget backar - slopar registreringen

NYHETER

Tågbolaget DSB planerade att registrera resenärer som åker över Öresundsbron.

– Det är inte helt oproblematiskt, säger professor Peter Blume till tidningen Politiken.

Nu backar det danska bolaget - och lägger planerna på is.

Från och med den 4 januari skulle tusentals pendlare och tågresenärer registreras i en databas över resande till Sverige. Orsaken var de nya id-kontrollerna som införs för att få ned antalet asylsökande.

DSB skulle inte bara kontrollera passagerarnas id-handlingar, utan också fotografera id-kort och lagra dessa i ett sökbart register, skriver danska tidningen Politiken.

– Vi måste kunna visa för de svenska myndigheterna att det genomförs id-kontroller. Därför måste vi behålla informationen om resenärer till Sverige – så länge det är nödvändigt, säger Tony Bispeskov, informationschef för DSB, i ett kort uttalande.

Kan vara olagligt

Experter har dömt ut registreringen och menar att den kan vara olaglig. Enligt Peter Blume, professor i persondatarätt vid Köpenhamns universitet, behöver DSB ha ett berättigat intresse av registrering av passagerare. Och huruvida böter av de svenska myndigheterna är tillräckligt övertygande kan diskuteras, enligt honom. Tågbolaget riskerar nämligen 50 000 i böter om id-kontrollerna brister.

– Sedan är DSB skyldig att informera de registrerade om vilka uppgifter som samlas in, syftet med registreringen och hur länge informationen lagras. Den information som DSB lämnar nu är för vag och måste vara mer robust än så, säger han till tidningen.

Lägger planerna på is

På onsdagseftermiddagen backade DSB och säger nu att man lägger registreringsplanerna på is.

Bolaget skriver samtidigt i ett pressmeddelande att det fortfarande finns en rad lagmässiga frågeställningar att utreda, något som ska ske i dialog med svenska och danska myndigheter.

– Först den 17 december fick vi den svenska lagen att arbeta med, så det finns en rad olösta frågor, bland annat hur länge DSB ska kunna dokumentera id-kontrollen, säger DSB:s informationschef Tony Bispeskov till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

ARTIKELN HANDLAR OM