Jakt slutade i tragedi – kvinna dog av skott i ansiktet

1 av 2
NYHETER

Jakten i Viikusjärvi i norra Lappland slutade tragiskt.

En kvinna träffades av ett hagelskott i ansiktet och dog på platsen.

Nu åtalas kvinnan som sköt för vållande till annans död, rapporterar P4 Norrbotten.

Det var den 29 augusti som ett jaktsällskap på fem personer begav sig ut i skogarna utanför Viikusjärvi, i norra Lappland, på fågeljakt. Det var säsong för såväl ripa, som tjäder och andfågel i området.

Två skott avlossades med hagelvapen.

Men ett av skotten träffade en 52-årig kvinna rakt i ansiktet. Hon avled direkt på platsen.

Kvinna åtalas

Nu åtalas kvinnan som avlossade skottet för vållande till annans död, rapporterar radiokanalen.

I stämningsansökan som skickats till Gällivare tingsrätt står det att: ”personen” orsakat ”personens” död genom att skjuta henne i ansiktet med ett hagelgevär. ”Personen” begick gärningen av oaktsamhet. Oaktsamheten bestod i att ”personen” avlossade ett skott med hagelgeväret i riktning mot ”personen” utan att säkerställa att detta kunde ske utan att skada ”personen” som befann sig i hennes omedelbara närhet.

Åklagarens bild av vad som ska ha hänt är ännu inte känd. Åklagaren Lindha Strömberg, är ledig och därför har Aftonbladet inte lyckats nå henne.

Advokat: kan vara annan

Den åtalades advokat, Vera Gärdemalm, anser att det fortfarande inte är klarlagt vem i jaktsällskapet som avlossade det dödande skottet.

– Min klients inställning är att hon erkänner att hon avlossat ett skott, men hon vet inte om det är det skottet som har träffat, säger Vera Grädemalm till Aftonbladet.

De två skotten som avlossats ska enligt advokaten vara av samma sort och komma från samma sorts vapen. Därför går det enligt advokaten inte att utesluta att det var den andra personens skott som träffade den 52-åriga kvinnan.

– Utredningen får visa vad som har hänt. Men det var inget avsiktligt utan det är en olyckshändelse i samband med jakt, säger hon.

Rättegången planeras att hållas i slutet av januari.