Flyktingarnas jätteflagga klar – vill tacka nya hemlandet

1 av 12 | Foto: Carolina Byrmo
I flera timmar varje dag har asylsökande utanför sörmländska Solbacka jobbat med konstprojektet – en jätteflagga. Imad Alshatti var den som kom idén. ”Jag vill bara försöka säga tack”, säger han.
NYHETER

1 700 meter virke, 289 liter färg och 13 kilo glitter har gått åt.

Nu är flyktingarnas svenska flagga äntligen klar och invigd.

– Det är en hyllning till Sverige. Jag är så glad, säger Abdullah Kudsi.

Även om många står och huttrar i vintersolen är glädjen påtaglig när drygt 400 personer samlats utanför Solbacka i Södermanland.

Det är nämligen fest på asylboendet i närheten av Stjärnhov, den gamla skolan som annars är mest känd från Jan Guillous skildring i boken "Ondskan".

Efter nästan två månaders byggande är den svenska flaggan i trä färdig.

Hyllar Sverige

Abdullah Kudsi hoppar upp på scen och försöker få alla, etablerade svenskar som nyanlända, att sjunga med i svenska nationalsången. För att alla ska hänga med har man skrivit ut texten på papper.

– Det är en hyllning till Sverige, politikerna och svenska folket. Det var ett litet projekt från början, men nu är jag så glad över det, säger Abdullah Kudsi.

Många timmar har gått åt för att få ihop de målade 3 100 träbitar som formar flaggan. Flera timmar varje dag har de 25 asylsökande som varit med i projektet jobbat med konstprojektet.

Redan i början av december var Aftonbladet på plats på Solbacka och träffade Imad Alshatti från Syrien som kom på idéen.

– Flaggan gör vi för att tacka hela Sverige. Hela mitt liv har jag arbetat och slitit för att få kunna överleva. Men så fort jag kom till Sverige har jag fått allting jag behövt och jag vill bara försöka säga tack för det, säger han.

Hemma i Damaskus jobbade han som dekoratör.

Hur länge tror du att flaggan kommer att vara här?

– För alltid. Även om vi försvinner ska den vara kvar här för att minnas oss, säger Imad Alshatti.

Tillsammans med konstnären Elisabeth Frieberg har lokala företagare stöttat med material för bygget.

En som varit med i projektet är Manal Alshatti från Syrien. I hemlandet jobbade hon som bröllopsplanerare innan familjen tvingades fly kriget.

Efter själva invigningen är det syrisk dans och Manal är dj.

– Vi är alla ett team och har gjort det här tillsammans, säger hon.

Rejält nyårsfirande

Efter invigningen bjuds det på syrisk matfest. Det är några av de asylsökande som lagat. Dessutom fyller Imad Alshatti år så det kommer in en tårta med orden ”Welcome to Sweden”.

I kväll på nyårsafton blir det riktig fest.

– Då ska vi tända lampor runt flaggan och skjuta fyrverkerier, säger Abdullah Kudsi.

– Ni är så välkomna, säger Imad Alshatti.