Zlatan är årets svensk

1 av 4 | Foto: Bildbyrån
NYHETER

Han lanserade sin egen parfym, vann en tionde guldboll och krossade storklubbens målrekord.

Och just det, han skickade även ”hela Danmark i pension” när han förde det svenska fotbollslandslaget till EM.

Zlatan Ibrahimovic är årets svensk, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Det svenska folket valde fritt.

Då valde de flesta Zlatan.

Resultatet av en färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio – där de medverkande fick svara utan förbestämda alternativ – visar att 34-åringen fortsätter trollbinda sitt hemland.

Fotbollsproffset Ibrahimovic är årets svensk efter att ha fått drygt var sjunde röst, 14 procent av det totala antalet, i undersökningen.

Chefen: ”En unik spelare”

Landslagschefen Lars Richt menar att det är ett utmärkt val.

– Hans storhet grundar sig naturligtvis främst på hans prestationer på fotbollsplanen. Han är en unik fotbollsspelare som bara blir bättre och bättre för varje år som går. Man upphör aldrig att förvånas över vad han är kapabel till, säger Richt.

Lars Richt ser något symboliskt i fotbollsspelaren som han arbetat nära sedan 2001.

– Det har ingen betydelse att han börjat komma till åren som spelare. Han är ett livs levande bevis på att det går att prestera på allra högsta nivå ändå, säger han.

Parfym, guldboll och avancemang

Zlatan Ibrahimovic kan lägga ett bra fotbollsår bakom sig men har också breddat sitt varumärke genom att ha lanserat en egen parfym. Bland höjdpunkterna finns den franska ligavinsten med Paris Saint-Germain som säkrades i maj, när han blev klubbens främsta målskytt genom tiderna, den historiska tionde guldbollen och när han ledde Sverige till EM-slutspelet efter att ha storspelat mot Danmark i de avgörande kvalmatcherna.

– De sa att de skulle skicka mig i pension, men i stället skickade jag hela deras land i pension, sa Zlatan när EM-platsen var säkrad.

Nästa sommar är det EM-slutspel. Tillåt oss att spekulera: tror du resultaten i Frankrike kommer leda till att Zlatan ligger bra till inför nästa års lista?

– Haha, ja det tror jag faktiskt. Så länge Zlatan är motiverad presterar han på ett sätt som gör honom ständigt aktuell till den här typen av listor, säger Lars Richt. 

Skakades av terrordåden

Men 2015 var inte bara ett positivt år. På fotbollsplanen har Ibrahimovic dragits med en hel del skador. Utanför planen var terrordåden i Ibrahimovics hemstad Paris en händelse som skakade om fotbollsstjärnan.

– Det är sorgligt, tragiskt, sådant som inte får hända. Alla tankar är med dem som har gått bort och familjerna. Jag har försökt att fokusera på matchen, vilket har varit väldigt svårt, sa han till Kanal 5 efter den första matchen mot Danmark i EM-kvalet i november.

På andra plats i undersökningen kom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som fick åtta procent av rösterna. Med fem procent av rösterna kom simstjärnan Sarah Sjöström trea.

Årets svensk 2015 – topplistan

1. Zlatan Ibrahimovic. Fotbollsspelare som är lagkapten Paris Saint-Germains och i det svenska herrlandslaget. Förde Sverige till EM, vann Guldbollen för tionde gången och blev fransk mästare med klubblaget.

2. Jimmie Åkesson. Sverigedemokraternas partiledare som under året gjorde comeback i politiken efter en tids sjukskrivning. Partiet har gått framåt i flera mätningar under året.

3. Sarah Sjöström. Den dubbla världsrekordsinnehavaren tilldelades Bragdguldet 2015 efter medaljregnen under långbane-VM i Kazakstan och kortbane-EM i Israel. Fem av medaljerna var av ädlaste valör.

4. Hans Rosling. Den frispråkiga professorn i global hälsa som till mångas förtjusning läxade upp en programledare i dansk public service-tv om världens tillstånd. Var även en av årets vinterpratare i Sveriges radios P1.

5. Volontären. Volontären utsågs till Årets svensk av tidskriften Fokus. Även i Aftonbladet/Inizios undersökning ville många uppmärksamma alla de som jobbat för att välkomna människor på flykt.

6. Malena Ernman. I kväll läser hon dikten Nyårsklockan i SVT1 från Skansen. Sopranen Ernman har med sitt samhällsengagemang och sin genomslagskraft på sociala medier varit en stark röst även utanför scenen debattåret 2015. Mottog 2015 års diplom för försvar av mänskliga rättigheter från Stockholms FN-förening

7. Soran Ismail. Komiker som i SVT-serien ”Absolut svensk” undersökte vardagsrasism och fördomar. Har under året även hörts i podcasterna ”Till slut kommer någon att skratta” och ”Heja Sverige”.

8. Anders Ygeman. Inrikesminister i Stefan Löfvens regering och den minister som varit mest synlig under den senare delen av året med tanke på flyktingmottagandet samt den förhöjda hotbilden mot Sverige

9. Kronprinsessan Victoria. Svenska folkets ständiga kungafavorit. Utförde 145 officiella uppdrag i år och har även avslöjat att hon bär på sitt och prins Daniels andra barn.

10. Stefan Löfven. Statsministern har haft ett stökigt år med låga opinionssiffror samt såväl intern som extern kritik. Tvingades inleda året med att regera på Alliansens budget.

Bubblare:

11. Carl XVI Gustaf. Kung.  

12. Margot Wallström. Utrikesminister.

13. Tino Sanandaji. Nationalekonom.

14. Lavin Eskandar. Elevassistent som mördades när han skyddade eleverna under skolattacken i Trollhättan.

15. Leif GW Persson. Kriminolog och författare.

Så gick undersökningen till

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2384 intervjuer under perioden 14-18 december och genomfördes som en webbundersökning. Frågan ställdes utan förbestämda svarsalternativ. Svar inkom från 856 respondenter.