Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Hundratals läsare: Våra plafonder föll också ner

Det är fler än Linn och Hugo som haft plafonder som ramlat ned.

Ett hundratal läsare har hört av sig till Aftonbladet och berättat om fallande lampkupor.

– Mina barnbarn höll på att träffas. Den här plastkonstruktionen som håller upp plafonden, tre krokar, den är bara skit, säger Kjell Norén, 40, från Vagnhärad.

Aftonbladet berättade under tisdagen om hur ett och ett halvt år gamle Hugo höll på att träffas av en plafondkupa som lossnade från armaturen i taket. Mamma Linn trodde först att någon smällt en ruta på familjens hus i Nynäshamn.

– Men vi gick in till Hugos rum och såg hur plafonden från Ikea låg där bredvid hans säng. Han var tvärledsen, berättade Linn Carlsson.

Efter artikelns publicering har över hundra läsare hört av sig till Aftonbladet för att berätta om liknande händelser. Flera pekar på att det är tre plastfästena som försvagats och orsakat fallen. Armaturen har suttit kvar i taket.

I somras ramlade en av Kjell Noréns plafonder ner.

– En Hyby-plafond rasade ner i rummet där mina barnbarn sov. Det bara small till, rakt ner i golvet. Det var bara tur att ingen träffades. Jag tittade närmare när jag sopade upp skärvorna och såg att det var en av de här plastkrokarna som håller uppe plafondskärmen som vikt sig. Det måste vara något fel på plasthållaren, den är bara skit, säger Kjell.

”Sa att det aldrig hänt”

Läsarnas erfarenheter av fallande Hybyplafonder sträcker sig flera år tillbaka. För ett och ett halvt till två år sedan föll en plafond ner hos Veronica Forsells i Eskilstuna.

LÄS OCKSÅ PLUS LISTA: 12 andra Ikea-prylar som återkallats  

– Jag hade köpt den till min då 12-åriga dotter. Vi var iväg på dagen och när vi kom hem var det glas överallt i hennes rum. Vi tänkte först att någon tjuv eller något varit inne, men sedan såg vi att kupan på plafonden släppt från sina fästen. Det hade kunnat gå väldigt dåligt om någon varit hemma, säger Veronica Forsell, 34.

Ikea i Västerås ersatte familjen Forsell med en ny plafond samt 1 000 kronor i presentkort.

– När vi var och lämnade tillbaka den här så sa Ikea att det aldrig hänt tidigare.

”Fruktansvärt dålig konstruktion”

70-årige Ola Ekelöf ifrån Kyrkesund är pensionerad elektiker med mångårig erfarenhet av olika typer av plafonder.

– Själv har jag undvikit att sätta upp just den här typen hemma, men när vi flyttade in här i Kyrkesund satt det kvar några efter de gamla ägarna. Det är en fruktansvärt dålig konstruktion och jag förstår inte varför ett av landets största företag säljer sådant här.

Vad är det som du tycker är dåligt med konstruktionen?

– Det är tre plastmoduler som sitter med 120 graders mellanrum. Går en åt helsike så åker glaset ned. Man kunde göra fästena i något annat än plast tycker jag, säger Ola Ekelöf.

Ikea: Vill utreda

En stor andel av de som hört av sig till Aftonbladet säger också att de reklamerat produkten hos Ikea.

På möbelföretaget kan man dock inte säga något om problemen med Hybyplafonden är vanliga.

– Det är ingenting som jag kommer kunna svara på. Men vi vill gärna ta del av de här människornas berättelser så att vi kan utreda det här ordentligt. Vi tar det här på största allvar, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige.

Kan det bli aktuellt att dra tillbaka den här varan?

– Det är svårt att svara på det i nuläget.

 

Läs fler av läsarnas plafondupplevelser här.

 

Ikea-kunder som haft problem med Hybyplafonden men som inte reklamerat uppmanas att göra det genom att ta kontakt med företagets kundservice.

 

Ikea rekomenderar att man använder en LED-lampa av sitt egna märke i plafonden, men skriver inte att man måste göra det.

Ikea
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet