Dagens namn: Dag, Daga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Rösterna om fallande plafonden: Kan gå illa!

Ett stort antal läsare har upplevt hur deras Hyby-plafonder ramlat ner, till synes utan anledning.

Här är ett urval av alla de berättelser som läsarna hört av sig med.

– Vi har haft två sådana som fallit ner. Det är jättefarligt, det kan ju hända att någon går under där. Har man barn kan det gå riktigt illa och jag tycker att man ska ta bort plafonden ur sortimentet, säger Paulette Rosevear, 43, i Järfälla.

”Vi köpte två lampor 2012 och efter cirka ett års användning så ramlade glaskupan ner i golvet. Vi fick tillbaka pengarna för lamporna och en ursäkt om att sånt inte får hända.

Jag vill inte tänka på vad som hade hänt om våran ettåring fått den i huvudet”, skriver Anders Sjöberg i ett mejl.

”En kväll när jag låg och tittade på TV så small det till. Det första jag gjorde var att springa upp till barnen för att se om dom sparkat till deras sänglampor och dom gått sönder. Men inget var trasigt.

Jag gick in i varje rum och kikade och sen till hallen. Där låg glaskupan från lampan på golvet i flera tusen delar. Min första tanke var om den hade släppt när barnen stod under, då skulle dom skadat sig rejält.

Aldrig mer lampor av glas. Livsfarligt”, skriver Susanna Sköld i ett mejl.

– Vi kom hem en kväll i början av november och såg hur en av våra plafonder slagit ned på en av våra barnstolar. Det var verkligen tur att vi inte var hemma. När jag skulle plocka ner den andra vi hade så sprack fästena på den också, säger Pelle Andersson, 43, från Nybro.

– Detta hände mig för dryga två månader sedan. Vår katt tittade mot lampan två sena kvällar i rad och mjauade. Vi trodde att det var en fluga eller något annat som spökade där uppe. Jag och min sambo trodde inte att något var på gång. Jag kopplade inte vad min katt reagerade på. Tredje natten så händer det otäcka. Glasplafonden faller ner mitt i natten och när jag springer ut till hallen så är min katt mitt i resterna av glaset. Jag använde en lampa från Ica som ska vara okej att använda, men den alstrar lite mer värme än Ikeas och det gjorde att fästena smälte, säger en läsare som vill vara anonym.

LÄS OCKSÅ LISTA: 12 andra Ikea-prylar som återkallats

– Jag gick in i min sons rum för två tre månader sedan och såg hur det låg skärvor överallt. I leksakslådorna och över hela golvet. Tänk om min son sprungit in före mig och börjat leka. Han hade skurit sig. När jag fick Aftonbladets flash tänkte jag direkt att det handlade om samma typ av lampa och det visade sig stämma. Det känns på sätt och vis bra att man inte är ensam om att uppleva sådant här, då har man ju inte själv gjort något fel. Samtidigt ren tur att ingen skadats allvarligt, säger Sophie Thornvigg, 36, från Bålsta.

”Jag läste artikeln om plafonden som föll från taket. Vi har varit med om precis samma händelse som kvinnan i artikeln med precis samma lampmodell från Ikea. Våran föll ner från taket och träffade en uppblåsbar extrasäng och gick sönder. Jag påtalade problemet för Ikea och tror inte att de riktigt tog det på allvar. Lampan fortsatte att säljas”, skriver Mattias Larson i ett mejl.

”Läste precis artikeln om plafonden som helt plötsligt ramlat ner från taket. Exakt samma sak hände i min 10-åriga sons rum för cirka 2 veckor sedan. Vi hade precis köpt lampan (samma lampa som i artikeln) när den bara några dagar senare helt oväntat ramlade i golvet. Vår son satt som tur var i sin säng och spelade på sin telefon men han blev jätterädd och sa genast att det var tur att han inte satt på golvet under lampan. Jag trodde det var "någon" som kommit åt lampan men tyckte samtidigt att det var långsökt när lampan sitter uppe i talet”‚ skriver Ida Jörgensen i ett mejl.

”Jag har haft exakt samma modell på plafond i hallen. Typ 1,5 år efter att jag köpt den lossnade glasskärmen från sitt fäste, föll ner i golvet och gick i tusen bitar. Detta hände på morgonen precis innan vi skulle iväg hemifrån, alltså precis innan vi skulle ställa oss under lampan i hallen. Vi blev lika rädda vi. Vi tog med den till IKEA och klagade, sa att vi verkligen inte vill ha en likadan lampa igen och fick pengarna tillbaka”, skriver en läsare som vill vara anonym.

”Vi var med om precis samma grej natten till den 27 april i år. Också i vårt barns rum, precis bredvid sängen. Det blev märken i golvet. Men vi fick ett bra bemötande hos Ikea och skickade även tillbaka lampan till dem”, skriver Lisa Fredlund.

 

”För två år sedan när jag stängde ytterdörren så ramlade vår Hyby–glaskupol ner i golvet. Det ena plastclipset som håller lampan hade då spruckit. Detta efter lampan bara suttit uppe i några månader”, skriver en läsare i ett mejl.

”Jag hade en lampa av samma modell från Ikea. Efter att den suttit i taket i ca 2 år trillade den plötsligt ner. Detta på grund av att ett av plastfästena som håller fast plafonden sprack”, skriver en läsare.

”Jag skulle precis gå ut med hunden och närmade mig hallen då glaskupan utan synbar anledning ramlade ner precis framför oss. Ingen av oss träffades men hade den ramlat ner nån sekund senare hade vi båda stått rakt under den. Nu blev det bara att sopa upp och försöka tömma alla skor på glassplitter. IKEA ersatte oss med en ny Hyby men den var slagen i bitar när den kom på posten. De ersatte då kostnaden för lampan, 99kr...”, skriver en läsare.

Ikea