Hon är drottningen av återvinning

Daphne, 85 år, har bara slängt EN soppåse - på två år

NYHETER

För 85-åriga Daphne Jones från Wales finns det i princip ingenting som inte går att källsortera.

Detta då drottningen av återvinning endast slängt en soppåse - på två år. 

– Det finns väldigt få saker som inte kan återvinnas. Det enda som jag har lagt i min svarta sopsäck är lite dammsugardamm och kanske någon udda strumpa, säger hon till Mirror.

Den pensionerade lärarinnan Daphne Jones från Swansea i Wales kan ge vem som helst en lektion i hur man bör återvinna sina sopor och avfall från jul- och nyårshelgerna.

På fyra år har hon endast slängt två stycken soppåsar. Allt annat har hon lyckats källsortera.

– Jag ser det som en personlig utmaning, och jag har aldrig varit så glad. Mina vänner har försökt bli ännu bättre på att återvinna då de känner skuld för att de vet hur lite jag stoppar i mina sopsäckarna.

"Allt kan återvinnas"

Enligt Daphne kan man i princip återvinna allt och i sin senaste soppåsen - den första på två år - fanns bara ett fåtal artiklar.

– Det finns väldigt få saker som inte kan återvinnas. Det enda som jag har lagt i min svarta sopsäck är lite dammsugardamm och kanske någon udda strumpa.

För att lyckas med att återvinna så mycket som möjligt har Daphne utvecklat en rad olika knep. Bland annat skär hon bort plastlocket på sina tetra pak och sorterar detta separat som plast. Resten sorteras som kartong och tidningspapper. Även matresterna slängs i en separat behållare för matavfall och sina yoghurtförpackningar diskar Daphne noga ur innan hon slänger dem i plastlådan.

Även resterna från julmiddagen tas tillvara och blir en riktig festmåltid för maskarna i hennes kompost.

Ser det som sin livsuppgift

Att rå om miljön och  tänka hållbarhet är för Daphne en självklarhet och hon tillägger att hon känner ett stort ansvar inför att ta hand om världens välmående.

– Situationen i världen håller på att bli riktigt allvarlig. Allting är ändligt - du kan inte bara fortsätta att stoppa saker i hål i marken för alltid. Om jag har fått möjligheten att leva så här länge, så är mitt syfte att inte slänga någon mer sopsäck fram till 2015.

Daphnes miljöengagemang har även nått utanför hennes egen spotunna och hon hyllas nu av lokala myndigheter.

– Hon förtjänar en stor klapp på ryggen för sin insats i att göra världen till en bättre plats, säger en talesperson för de lokala myndigheterna.