Minst 16 döda i självmordsdåd

Foto: AFP
En skadad man väntar på vård efter sprängningarna.
NYHETER

Minst 16 personer har dödats och mer än 30 människor har skadats i tre bombattentat mot restauranger i den nordöstra syriska staden Qamishli under tisdagen.

Minst ett av dåden ska ha utförts av en självmordsbombare enligt det brittiskbaserade oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet.

Explosionerna inträffade vid tre restauranger i staden Qamishli i nordöstra Syrien, nära den turkiska gränsen. Enligt uppgift ska explosionerna ha utlöst av bombälten.

IS ska ha tagit på sig ansvaret

Det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppger till Sky News att området där explosionerna inträffade främst bebos av kristna.

Enligt AFP ska den IS-stödda nyhetsbyrån Amaq ha bekräftat att terrorgruppen tagit på sig ansvaret för attacken. De uppger att ett dussintal personer dödats och sårats efter bombningarna i Qamishli, som utfördes av de stridande för Islamiska staten. 

IS har försökt avancera i området

Staden Qamishli, som ligger nära gränsen mot Turkiet, är uppdelad i två zoner, varav den ena kontrolleras av den kurdiska YPG-gerillan och den andra zonen, där sprängningarna inträffade, kontrolleras av den syriska regimen.

Enligt AFP samarbetar syriska trupper och kurdiska soldater även kring säkerheten i Hasakeh-provinsen, då IS har försökt att avancera i området.