Svensk gripen för samröre med IS

NYHETER

En svensk 20-åring från Stockholmsområdet har gripits i Turkiet, misstänkt för samröre med terrorgruppen IS.

Mannen greps av turkiska myndigheter när han passerade gränsen från Syrien i augusti, och har suttit frihetsberövad sedan dess. Han uppges neka till brott, enligt Dagens Nyheter.

Mannen är sedan tidigare välkänd av Säkerhetspolisen och är son till en dödad svensk al-Qaida-ledare samt har ett förflutet inom jihadistiska kretsar i Sverige, uppger Dagens Nyheter.

– Han är en person som märks i extremistiska kretsar och han har dykt upp med personer som jag vet har varit nere med IS i Syrien, säger Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan.

"Är inte som min pappa"

20-åringen säger själv till tidningen att han är oskyldig och att han skulle hämta sin lillebror till Sverige.

– Alla kopplar samman mig med min pappa. Svenskarna har hela tiden felaktigt varit rädda för att jag ska bli som min pappa. Men han är han och jag är jag.

Pappan sattes upp på EU:s och FN:s terrorlista 2006 och har enligt DN pekats ut av amerikanska myndigheter som al-Qaidas andre ledare i norra Irak, direkt underställd Abu Ayyub al-Masri, som sägs vara en grundarna till IS. Pappan avled 2008.

UD och Säpo vill inte kommentera

20-åringen ska själv ha överlämnat sig till gränspolisen på väg in i Turkiet.

På UD bekräftar man att en svensk man i 20-årsåldern sitter frihetsberövad i Turkiet sedan en tid, men varken UD eller Säpo vill kommentera misstankarna om att 20-åringen ska ha deltagit eller haft för avsikt att delta i terroristhandlingar.

ARTIKELN HANDLAR OM