Minst 51 döda i kaosvädret: ’Det är inte över än’

14 döda i översvämningar i Missouri

1 av 9
NYHETER

Dödsiffran från översvämningar i Missouri steg under onsdagen till 14 personer, enligt NBC.

Städer har slukats av vatten och amerikanska myndigheter varnar nu för att vattnet kommer att fortsätta stiga.

Den senaste veckan har ovädret i USA krävt 51 liv.

Under onsdagen rapporterades 14 personer ha dött i samband med översvämningarna i Missouri enligt NBC. De flesta av dödsfallen inträffade i södra och sydvästra Missouri enligt myndigheterna.

Flertalet av de avlidna ska ha dött då deras bilar sveptes med i vattenmassorna.

Översvämningarna i Missouri innebär att minst 51 personer har dött i samband med kraftigt oväder den senaste veckan. Miljontals människor som försökt ta sig hem efter julhelgen har blivit strandsatta.

Aldrig sett så mycket vatten

Enorma vattenmassor har tidigare svalt delar av landsbygden runt Mississippifloden och myndigheterna i Missouri befarade redan under tisdagen att skyfallens värsta konsekvenser fortfarande stod för dörren.

– Vi har aldrig sett så här högt vatten, sa delstatens guvernör Jay Nixon till CNN under tisdagen och kallade översvämningarna "väldigt historiska och farliga".

Enligt amerikanska medier ska det leriga vattnet ha översvämmat ett flertal hem och företag nästan hela vägen upp till hustaken. En man och hans hund ska ha räddats med båt från taket på ett hem som var nästan helt under vatten i närheten av staden Eureka och en annan man bogserades ut ur flodvattnet med benen dinglandes genom bilfönstret i hans pickup.

Fyra meter över översvämningsnivån

Nixon ska ha uppmanat invånarna att hålla sig borta från de iskalla och snabbrörliga vattnet och under

måndagen förklarade han undantagstillstånd. Nationalgardister har tillsammans med frivilliga - och intagna på olika fängelser - kallats in för att bygga vallar med sandsäckar mot vattenmassorna som på vissa håll redan är mer än fyra meter över "översvämningsnivån".

Dessa befaras stiga ytterligare två och en halv meter när de når klimax på fredag.

Vattennivån högre än 1993

Delar av floden Meramec ska i dagsläget ha stigit med cirka en meter mer än under de förödande översvämningarna i Mississippi- och Missourifloden som inträffade 1993. Mississippifloden vid Thebes i Illinois ska ha nått cirka en halvmeter över enligt Nixon. Översvämningarna 1993 var bland de mest ekonomiskt kostsamma i USA:s historia, med materiella skador på cirka 15 miljarder amerikanska dollar.

Enligt Nixon är vattennivåerna på flera håll i Missouri just nu oroväckande höga och han menar att det kommer dröja länge innan staden kan återhämta sig. Över 20 000 människor uppges vara utan vatten sedan ett reningsverk översvämmats.

Obama har erbjudit hjälp

– Det här kommer att pågå ett tag. Så här mycket vatten på ett ställe med en befolkning, företag och en massa offentliga tillgångar, som sedan ska sjunka undan – detta är inte över än, säger han till NBC.

President Barack Obama ska ha kontaktat Nixon från sin semester på Hawaii, och erbjudit guvenören federal hjälp om det behövs.

Hittills ska översvämningarna i Missouri endast påverkat små städer och ute på landsbygden men då Mississippifloden förväntas närma sig eller till och med överträffa rekordnivåerna i tätbefolkade St. Louis under torsdagen säger sig Nixon vara mycket oroad över säkerheten för invånarna där.

Även grannstaten Illinois har drabbats av det hårda vädret och minst sju personer uppges ha dött. 

Under julhelgen har USA har drabbats av en våg av kraftiga oväder. Tornados, översvämningar och regn har krävt minst 51 liv under den senaste veckan och strandsatta miljontals människor som försöker ta sig hem efter julhelgen. Många av de som omkommit ska vara bilister som underskattat vattendjup och starka strömmar i det kalla vattnet.

ARTIKELN HANDLAR OM