Vän till San Bernardino-skytt åtalas för medhjälp till terrorattacken

1 av 50 | Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Polisen undersöker tillhörigheter från flyktbilen.
NYHETER

En vän till San Bernardino-skytten Syed Farook, som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer under en julfest i i december, har åtalats för medhjälp till terrorattacken enligt AP.

En federal myndighet har åtalat 24-årige Enrique Marquez Jr, som påstås vara en tidigare granne och barndomsvän till en av skyttarna bakom skottdramat i San Bernardino, meddelade justitiedepartementet under onsdagskvällen.

Köpte gevären till attacken

Enligt åtalet ska Marquez och skytten Syed Farook ha konspirerat i tidigare planerade attacker under 2011 och 2012. Marquez ska även ha lämnat falska uppgifter i samband med inköpet av två skjutvapen och explosivt pulver som användes i vid masskjutningen på Inland regional Center, då Syed Farook tillsammans med sin fru Tashfeen Malik dödade 14 människor. Paret dog senare i en eldstrid med polisen.

Planerade tidigare attacker

Enligt åklagaren ska Marquez ha hävdat att vapnen han inhandlade enbart var för honom själv och hans familj. Marquez och Farook ska tidigare även planerat att använda rörbomber och vapen för att döda människor på ett college samt att de även planerat att skjuta ned människor som fastnat i rusningstrafiken på en motorväg i Kalifornien. Planerna misslyckades dock och genomfördes därför aldrig. Marquez är även åtalad för äktenskapsbedrägeri då han ska ha ingått ett skenäktenskap med en rysk kvinna.

Totalt står Marquez åtalad på fem punkter. Döms han för samtliga kan straffet bli uppemot 50 års fängelse.