Misstänkta svenskmordet en gåta för polisen

NYHETER

Hur den svenske 35-åringen dog i Amsterdam är fortfarande en gåta för polisen.

Den 56-årige man som gripits misstänkt för mord är nu omhäktad.

– Rättsläkaren har inte kunnat fastställa en dödsorsak, säger Evert Boerstra vid åklagarkammaren i Amsterdam, till Aftonbladet.

Den svenske 35-åringen hittades död i en lägenhet i västra Amsterdam den 15 december.

Omständigheter på plats gjorde att polisen misstänkte att han hade bragts om livet. I lägenheten där svensken hittades kunde polisen gripa en 56-årig nederländsk man misstänkt för mord.

Efter gripandet uppgav nederländsk polis för Aftonbladet att de två männen kände varandra. Den gripne mannen ägde också lägenheten där svensken hittades.

Omhäktades i 30 dagar

I förra veckan beslöt tre domare att 56-åringen skulle omhäktas i minst 30 dagar, uppger Evert Boerstra som är presstalesman vid åklagarkammaren i Amsterdam.

– Han är kvarhållen eftersom vi misstänker att han är inblandad i den svenske 35-åringens död. Polisen utreder fortfarande fallet, säger han.

Han vill inte kommentera hur 56-åringen ställer sig till misstankarna.

Trots att polisen efter en kort tid fattade misstankar om mord har utredningen nu drabbats av ett bakslag. Utredarna vet i nuläget inte hur svensken dog.

– Rättsläkaren har inte kunnat fastställa en dödsorsak. Därför har vi nu beslutat att genomföra en toxikologisk undersökning, säger Evert Boerstra.

Den toxikologiska undersöningen ska kunna visa om det fanns gifter eller kemikalier i mannens kropp.

Utreds även för tidigare dödsfall

När de 30 dagarna är över får domarna ta ny ställning till om misstankegraden är tillräckligt stark för att 56-åringen ska vara kvar i häkte.

35-åringen arbetade som tjänsteman på Regeringskansliet och reste mycket i sitt arbete. För hans anhöriga i Sverige har ovissheten varit svår att hantera.

– Det är så fruktansvärt att inte ha några svar samtidigt som man målar upp det värsta framför sig. Vad är det som har hänt? Dog han direkt? Har han haft ont? Man vet ingenting och det är så oerhört jobbigt, har 35-åringens syster sagt till Aftonbladet.

Polisens pågående utredning har även gjort att tidigare misstankar mot den häktade har fått nytt liv. Nu utreder man även om han var inblandad i ett tidigare dödsfall i samma lägenhet som inträffade för ett år sedan.