Stor pråm drev mot oljeriggar – missade precis

1 av 4
NYHETER

En 110 meter lång och 30 meter bred pråm har slitit sig loss och drev mot det norska oljefältet Valhall.

Under förmiddagen hade alla 235 ombord på oljeriggarna evakuerats. Man har förgäves försökt stoppa pråmen, men den missade oljeriggarna med en ynka kilometer.

– Faran för kollisionen är över, säger Anders Bang på räddningscentralen, till Aftonbladet.

Den drygt 100 meter långa pråmen som är på drift var nära att krascha rakt in i det norska oljefältet Valhall på Nordsjön före klockan 13, enligt norska medier.

Oljebolaget BP Norge arbetade intensivt för att evakuera de 235 personer som arbetar på fältet som består av flera plattformar. Arbetet inleddes under natten mot torsdag och avslutades på förmiddagen.

Man fokuserade sedan på att försöka stoppa pråmen – men kring lunchtid uppgav norska medier att den inte går att hindra.

– Pråmen driver nu rakt mot oljefältet så situationen har förvärrats kraftigt för oss, säger Jan Erik Geirmo, presstalesman för oljebolaget BP i Norge, till NRK.

”Ändrade riktning”

Enligt norska VG uppgav BP i Norge att de inte trodde att pråmen skulle kunna stoppas i tid. Men efter en intensiv halvtimme meddelades det att pråmen missat oljeriggarna, med bara en kilometers avstånd.

– Den drivande pråmen hade stadig kurs mot fältet Valhall, men ändrade riktning och är nu ungefär en kilometer bort, säger Borghild Eldøen, presstalesman på sjö- och flygräddningen, till VG vid 12.40-tiden.

Oljefältet ligger i de sydliga norska farvattnen på Nordsjön. Valhallfältet producerar 50 000 fat olja per dag, skriver NRK.

Erik Geirmo, på BP, var mycket orolig över konsekvenserna av en eventuell krasch, och det fruktade det värsta. Nu är han och alla andra inblandade lättade över att pråmen drev förbi oljefältet.

– Det här har varit väldigt pirrigt, så nu är vi lättade, säger han till tidningen.

Totalt evakuerades 235 personer från oljefältet. Fyra helikoptrar användes till evakueringen och varje helikopter kunde ta 19 personer per runda.

Den obemannade pråmen ägs av rederiet Eide Marine och är 110 meter lång, 30 meter bred och 30 meter hög, skriver VG.

Monstervåg träffade annan rigg – en död

Under onsdagen dog en man i 50-årsåldern och två skadades när en jättevåg träffade en av Statoils och samarbetspartnern COSL:s oljeriggar på Nordsjön.

Olyckan inträffade vid 17-tiden.

– Folk är fortfarande chockade och behöver tid för att låta det sjunka in. Det här är allas mardröm, säger Jørgen Arnesen, chef vid COSL, enligt VG.