Europa firar nyår – under terrorhot

NYHETER

Flera europeiska städer höjer säkerhetsnivån inför nyårskvällen.

Orsaken är rädslan för terrorattacker. Men trots det har Stockholm inte förhöjd säkerhet.

– Vi är mycket personal, men ingen extra på grund av det, säger Stefan Erlandsson på polisen.

Världen är på helspänn efter terrordåden i Paris som tog 130 personers liv och sedan dess har flera länder vidtagit säkerhetsåtgärder.

Bryssel, Paris, London, Berlin och Moskva. Det är några av alla städer som höjer säkerheten inför kvällen och nu stoppar rädslan för terrorism flera nyårsfiranden runt om i världen.

Men i Stockholm väljer man att inte öka bevakningen utan betraktar nyårsafton som om det vore ”en vanlig helg”.

– Vi har inga fasta bevakningar på grund av terrorhot, utan vi jobbar mot de vanliga målen som våld, langning, narkotika och så vidare, säger Stefan Erlandsson, stationsbefäl på polisen Norrmalm.

Men trots det påpekar han att firande nyårssvenskar ”kan känna sig trygga”.

”Kan inte kontrollera alla”

I Belgiens huvudstad Bryssel har det stora nyårsfirandet på torget Grand Place ställts in helt. Enligt stadens borgmästare Yvan Mayeur är orsaken ett ökat terrorhot och hänvisar till ”viss information som de fått”.

– Under de här omständigheterna så kan vi inte kontrollera alla, säger han till BBC.

För bara dagar sedan, i måndags, genomfördes en rad razzior i staden och belgisk polis kunde gripa två personer misstänkta för att ha planerat terrordåd under nyårsfirandet.

Även i Turkiet intensifieras säkerheten, enligt lokala medier kommer vissa poliser bära förklädnader för att patrullera i folkmassorna oupptäckta.

Anledningen är att turkisk polis i går kunde gripa två personer misstänkta för att ha planerat en självmordsattack under nyårsfirandet i Ankara. Personerna hade tänkt att slå till mot ett populärt torg där många samlas för att titta på fyrverkerier. Vid gripandet hittade polisen laddade bombvästar och andra sprängmedel.

Flera firanden ställs in

Paris lider fortfarande efter terrordåden, färre väntas besöka staden under nyårshelgen då bokningar på hotel och restauranger minskat med 30-40 procent, skriver Reuters. Staden har också ställt in en fyrverkeriföreställning, men den traditionella sammankomsten på Champs - Elysées kommer att äga rum – med hög säkerhet. Festen kommer bli kortare än normalt, dessutom kommer de sätta upp storbildsskärmar för att hindra att folk står alldeles för nära varandra, enligt den franska polisen.

I Moskva har man vakt att stänga ned Röda torget där många brukar samlas för att räkna in det nya året. I Berlin fortsätter Brandenburger Tor att hålla stängt och både fyrverkerier och ryggsäckar kommer förbjudas vid området.

Tusentals extra poliser

I London sätts över 3 000 extra poliser in i innerstan, dessutom kommer en del extra beväpnade poliser att sättas in.

– Våra planer är rena försiktighetsåtgärder och inte ett resultat av något specifikt hot, säger en talesperson till BBC.

I spåren av terrordådet i San Bernido har även USA valt att förbättra säkerheten inför tolvslaget.

På det traditionsenliga nyårsfirandet på Times Square kommer över 6 000 extra poliser att patrullera. Dessutom har FBI kallat in extra personal i flera storstäder och polisen kommer ha ökad kamerabevakning på särskilda platser.

– Just nu är vi inte medvetna om något hot som vi anser trovärdiga, säger polisen Bill Bratton till CNN.

Tidigare den här veckan hävdade polisen i Österrike att en underrättelsetjänst hade tipsat dem om att stora europeiska städer riskeras att attackeras under semesterperioden, skriver BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM