Man knivskars på öppen gata i natt

Aftonbladet rapporterade hela natten om nyårsfirandet runt om i landet

1 av 7
NYHETER

Nyårsfirandet i Sverige började lugnt.

Efter tolvslaget blev det stökigare på vissa platser.

På Gotland skadades en man i 70-årsåldern allvarligt i ett bråk. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Kvällen började förhållandevis lugnt på de flesta håll, så även i Skåne.

– Det är en del stök med fyrverkerier, framför allt på en del skolor där man slängt smällare, sa Maya Forstenius vid polisen region syd till .

Även i region Väst och Västerbotten talade polisen om en stillsam inledning på nyårsfestandet.

Efterhand blev det dock stökigare runt om i landet. I Visby på Gotland knivskars en man i 70-årsåldern så svårt att han fick föras till sjukhus.

– Det skedde i samband med ett bråk, säger Eva Nilsson vid polisens länskommunikationscentral.

Bråket skedde strax efter midnatt utomhus i ett bostadsområde i Gråbo. Vad som föranledde bråket är oklart.

En man i 30-årsåldern har gripits för försök till mord, skriver TT. Området där knivskärningen ägde rum har spärrats av för teknisk undersökning.

Rån mot bensinmack och skottlossning

Klockan 19.22 larmades polis i Stockholm till en bensinstation i Sundby utanför Spånga efter ett rån. Ett vittne ska ha sett en person med en sjal och ett pistolliknande föremål i handen hota personal. Rånaren lämnade till fots och ingen är skadad, skriver polisen på sin webbsida. Flera patruller med hund skickades till platsen.

I Landskrona fick polisen in ett larm om en skottlossning, som ska ha inträffat vid 19.30-tiden.

– Uppringare ser ett gäng skjuta med vapen upp i luften på en parkering, säger Mia Sandgren vid polisen region Syd till hd.se.

Ingen skadades. Ett antal tomhylsor har hittats på platsen och polisen har upprättat en anmälan om bland annat grovt vapenbrott, uppger TT.

I Sigtuna i Stockholmsförorten Märsta ska en bilist ha prejat en buss och slagit busschauffören. Bilisten lämnade sedan platsen i bil. Busschauffören uppges vara mycket chockad.

– Arbetsledaren har tagit busschauffören med sig för att utreda vad som hänt. Om det är någon trafikincident eller liknande som spårat ur. Det ser ut så initialt, säger Eva Nilsson.

Fyrverkerier och smällare

Omkring 20.30 ertappade en ordningsvakt två unga män med att skjuta fyrverkerier mot ballonger på Östermalm i centrala Stockholm. De ska även ha försökt skjuta ner i tunnelbanenedgången. Enligt ordningsvakten ska ungdomarna ha haft en hel påse full med raketer som de har för avsikt att skjuta. När de upptäckte att polis var på väg sprang de enligt uppgift från platsen och tände en raket som de riktade mot vakten. Polispatrull rykte ut till platsen och utreder ärendet för möjligt brott mot ordningslagen.

På Södermalm kastade ett antal ungdomar ner smällare mot Slussen där folk rörde sig.

Strax efter 21 larmades räddningstjänst och polis till Tusbystråket i Sollentuna med anledning av en brand.

– Det var en brand i byggmaterial som spred sig till tre baracker, och det har brunnit i fasaden. Branden är släckt men vi befinner oss fortfarande på plats. Det är oklart vad som orsakat branden, säger Martin Sköld vid Storstockholms brandförsvar.

Många ungdomar befann sig på platsen, uppger polisen.

Stökigt i Ångermanland

I Norrbotten rapporterar polisen om en lugn nyårsafton.

Däremot fick firandet en något stökigare start i Ångermanland.

I Bjälsta greps en man för olaga hot efter att han hotat en annan person till livet. 
– Han ska ha ringt och hotat och även dykt upp på en adress med en yxa. Han sitter just nu i förhör, sa Robert Öhman vid polisen i Västernorrland under kvällen.

I Härnösand hämtades även en man till förhör misstänkt för våldtäkt mot en annan man i en lägenhet. Brottet anmäldes till polisen klockan 19.34.

– Det rör sig om fullbordad våldtäkt. Två män som är bekanta med varandra. En misstänkt hämtad till förhör efter åklagarbeslut. Han är så pass berusad att det kommer ta ett par timmar innan vi kan säga något mer, säger Robert Öhman.

Vid 20.30-tiden greps en man för misshandel på en adress i centrala Härnösand.

– Det är en man född 1990 som misstänks för att ha misshandlat sin fru.

Fylla, slagsmål och bråk

Klockan 00.35 larmades polisen i Västerbotten till Gabrieljansparken i Umeå efter att slagsmål utbrutit mellan ungdomar där en ska ha blivit sparkad i ansiktet.

Klockan 00.46 fick polisen in ett larm om misshandel och bråk på Smedjegatan i Luleå. 
– Det är en anmälan om misshandel och vi har tagit med en person för berusning, säger Tomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

En anmälan om misshandel har upprättats.

Tomas Schäufele uppger att det var lugnt i länet fram till efter midnatt.

– Sen började det bli en hel del bråk, men det är mest småbråk och inga större ärenden, säger han.

Vid 02.09 larmades polisen om en nyårsfest som spårat ur i Boden. En kvinna fördes till sjukhus för omplåstring. Polisen upprättade en nmälan om misshandel.

I Södermanland beskrevs nyårsnatten vid 02-tiden som lugn. 14 personer hade omhändertagits för LOB, men inget allvarligare än så, uppger polisen på sin webbsida. Och även i Stockholm var det en del alkohol- och fyrverkerirelaterade händelser.

– Det är som en stökig löningsfredag. Det har också varit mycket små bränder och fylla i region Syd. Skjutande med raketer och småbränder i och med det. Sen blev det en aning lugnt och nu har det gått över i fylleri och misshandel efter tolvslaget. Och det är ungefär samma uppfattning jag har om hur det har sett ut i Stockholm, sa Eva Nilsson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

På Lorensborg i Malmö fick en pojke föras till sjukhus med ambulans efter att ha skadats av en fyrverkeripjäs på Lorensborg, rapporterar Sydsvenskan.