Polis varnar för terrorattack i München

1 av 2
NYHETER

Polisen i München varnade under nyårsafton för att en terrorattack skulle genomföras i staden, skriver Tagesschau.

Senare under natten uppgav Bayerns inrikesminister att terrorganisationen IS planerat utföra självmordsdåd mitt under nyårsfirandet.

Nu jagas 5-7 personer som misstänks ligga bakom de planerade attackerna.

Strax innan det nya året skulle firas in slog polisen i München larm på Twitter – staden står inför ett aktivt och allvarligt terrorhot.

Tyska nyhetsbyrån DPA har talat med polisen som bekräftar att de ser en allvarlig hotbild.

– Vi har konkreta bevis som vi inte kan sopa under mattan, säger en talesperson för polisen enligt nyhetsbyrån.

Hotet mot München kan involvera flera grupper som planerat att slå till mot ett flertal olika platser i staden, rapporterar Bayerischer Rundfunk på Twitter.

Utrymde flera stationer

Tagesschau uppger att den tyska polisen agerat efter att ha fått underrättelseinformation från Frankrike. Enligt den information skulle det röra sig om självmordsbombningar.

”Underrättelser från Frankrike pekar på att det ska ha rört sig om planerade självmordsbombningar”, skriver tidningen.

Under kvällen utrymdes två stationer som nämnts och där inga tåg tillåts att åka förbi, stadens centralstation och Pasing-stationen.

550 poliser var involverade i arbetet, uppger dw.com. Vid 23-tiden utrymdes flera tågstationer. Polisen uppmanade även allmänheten att följa myndighetens anvisningar och undvika folksamlingar, centralstationen och järnvägsstationen Pasing i västra delen av storstaden.

Sju minuter in på det nya året varnar Münchenpolisen för att situationen fortfarande är akut, skriver Focus.

– Vi kan inte blåsa faran över, säger en polistalesperson enligt Focus Online.

Samtidigt rapporterar ZDF vid 00.30-tiden att säkerhetskällor uppger att det i nuläget ”inte råder någon omedelbar risk för en attack”.

Tågstationerna öppnade senare och inget misstänkt ska ha påträffats.

– Jag är glad att inget än så länge har hänt och jag hoppas att det fortsätter så, sade inrikesminister Joachim Herrmann vid en presskonferens, enligt TT.

Islamiska staten bakom terrorplanerna

En polistalesperson har uppgett till AFP att det fanns trovärdig information om en grupp som planerat att slå till i samband med nyårsfirandet. Personerna som tillhör gruppen ska ha "islamistisk bakgrund", enligt polisen som uppger att de planerade självmordsdåd.

Efter 02.30 uppgav tyska tjänstemän att ett ”allvarligt, överhängande hot” om en terrorattack hade kommit från IS. Den bayerska inrikesministern Joachom Herrman bekräftade senare att terrororganisationen planerat att attackera staden vid tolvslaget. Det ska ha funnits indikationer på planerade attentat mot centralstationen och/eller järnvägstationen Pasing.

Münchens polischef Hubertus Andrae säger att det rör sig om "fem till sju" misstänkta som hade för avsikt att genomföra en självmordsattack, skriver TT.

På Facebook skriver München-polisen att man arbetar hårt för att lösa situationen och identifiera eventuella misstänkta.