Nioårig flicka fick nyårsraket i ögat

NYHETER

Något gick fel när familjen i Mörbylånga skulle tända en ”rakettårta”.

En nioårig flicka fick en raket i ögat, rapporterar P4 Kalmar.

Enligt polisen kan olyckan ha orsakats av att fyrverkipjäsen var felkonstruerad.

– Familjen har gjort som man ska, säger Gunnar Norgren vid Kalmarpolisen till Aftonbladet.

Det var vid tolvslaget på nyårsaftonen som familjen i Mörbylånga i Kalmar län skulle fira in det nya året med fyrverkerier.

När de antände en ”rakettårta”, som skjuter upp flera raketer, fick en nioårig flicka en fyrverkeripjäs i ögat.

Polisen misstänker att ett konstruktionsfel kan ha orsakat olyckan.

– Pjäsen stod plant, och de höll avståndet. Först har det fungerat som det ska, men sedan har en eller flera raketer gått iväg längs marken, säger Gunnar Norgren, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Ska utreda

Flickan på universitetssjukhuset i Linköping. Vid 09.30 i morse uppgav sjukhuset att flickans skador är allvarliga, men inte livshotande.

Polisen ska nu undersöka fyrverkeripjäsen.

– Det har anmälts som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det är inte för att familjen gjort något fel utan för att vi ska ta reda på om något fel har begåtts i produktionen eller hanteringen, säger Gunnar Norgren.

Flera skadade

Tidigare på nyårskvällen skadade sig en pojke som är under 15 år av en nyårsraket i Malmö. Enligt polisen fick pojken skador både i ansiktet och på kroppen. En anmälan och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har upprättats.

I Husby gård utanför Stockholm fick ett barn ögonbrynen bortsvedda av en raket.

Trots olyckorna så beskriver polisen nyårsfirandet som relativt lugnt. Den allvarligaste händelsen är ett misstänkt mordförsök i Visby. Där har en man i 30-årsåldern gripits för att ha knivhuggit en man i 70-årsåldern svårt.

ARTIKELN HANDLAR OM