Rattfylleanklagad skyller på ovanlig svampsjukdom

NYHETER

Kvinnan hade fått punktering men körde ändå vidare.

När hon stoppades av polis mättes livsfarliga 4,0 promille alkohol i hennes blod – och hon skyller nu på en ovanlig svampsjukdom.

Och domstolen går på kvinnans linje.

Under hösten 2014 hade kvinnan i amerikanska Hamburg i delstaten New York träffat sin man på en restaurang. De hade från lunchtid till 18-tiden på kvällen ätit och druckit. Enligt egen utsago hade kvinnan druckit fyra drinkar.

Sedan hände det märkliga.

– Hennes man åker för att träffa vänner och hon ska köra hem. Hon får punktering nära hemmet, men vill inte stanna och byta däck så hon kör vidare. En annan förare ser hennes problem och larmar om olyckan. Om hon inte fått punktering den dagen hade hon fortfarande inte känt till sin sjukdom, säger kvinnans advokat Joseph Marusak till CNN.

Höga halter

Enligt advokaten ska kvinnan ha förts till sjukhus då man uppmätt nästan 4,0 promille alkohol i ett utandningstest. Där ska man ha gjort ett antal tester på kvinnan, som inte hade visat tecken på att vara så gravt alkoholpåverkad som provet visat. Fortfarande många timmar efter hennes senaste drink var hennes nivåer över 3,0 promille.

Inför rätten hävdar nu därför kvinnan genom sin advokat att hon är drabbad av en mycket ovanlig jästsvampssjukdom som gör att kolhydrater jäses i kroppen och alkohol bildas. En sjukdom som Aftonbladet även tidigare rapporterat om.

Strikt diet

Senare tester visade att kvinnan hade höga promillehalter i blodet, trots att hon övervakats och inte druckit alkohol alls.

En domare i staden Hamburg gick på kvinnans linje och kvinnan slapp undan misstankarna om rattfylla, men åklagare uppges förbereda en överklagan.

Kvinnan äter nu medicin för att lindra symptomen och går på en strikt socker- och alkoholfri diet.

FAKTA

Jästsvamp

• Saccharomyces är det vetenskapliga namnet på ett släkte jästsvampar.

• Jästsvampar finns i människans och djurs mikroflora, där även parasiter och sjukdomsalstrande former finns.

• Bagerijästen Saccharomyces cerevisiae kan bryta ned socker till koldioxid och vatten eller till koldioxid och etanol och utnyttjas för framställning av öl, vin, fermenterade livsmedel, vitaminer, enzymer och läkemedel.

Källa: Ne.se.

ARTIKELN HANDLAR OM