Ingegerd nära träffas av raket från ”fyrverkeritårta”

Berättar om skräckupplevelsen: ”Var jätteläskigt”

1 av 4
NYHETER

Ingegerd Bergquist skulle fira nyår med att skjuta upp raketer från en ”fyrverkeritårta”.

Men den första raketen smällde av inuti tårtan – sedan slungades de andra projektilerna rakt mot hennes familj.

– En raket for förbi precis ovanför mitt huvud. Jag fick dödsångest.

En nioårig flicka från Mörbylånga fick svåra skador efter att ha träffats av en raket från en så kallad ”fyrverkeritårta” vid tolvslaget på nyårsafton.

Tårtan består av flera raketer, som avfyras utan att var och en behöver antändas.

Enligt polisen hade familjen varit noga med förberedelserna. Men trots det gick något väldigt fel.

– Först har det fungerat som det ska, men sedan har en eller flera raketer gått iväg längs marken, säger Gunnar Norgren, inre befäl vid polisen i Kalmar.

En av raketerna träffade flickan i ögat. Hon vårdas på universitetssjukhuset i Linköping. Skadorna beskrivs som allvarliga.

”Var jätteotäckt”

Även Ingegerd Bergquist, 34, från samhället Kode nära Göteborg råkade ut för problem med en ”fyrverkeritårta” under nyårskvällen.

Vid 22:30 skulle hon tillsammans med sin make och de fyra barnen fira in det nya året i förtid med fyrverkerier.

Av okänd anledning smällde den första raketen av i själva tårtan.

– Det gjorde att bandet kring raketerna lossnade, och de började skickas iväg åt olika håll. Då välte tårtan, och flera raketer sköts iväg rakt mot oss, säger hon.

Ingegerd lyckades fösa undan barnen, men det var mycket nära att det gick illa.

– Jag kände att en raket passerade precis ovanför mitt huvud. Jag fick grus som den förde med sig i ansiktet. Det var jätteotäckt. Jag fick dödsångest, säger hon.

Ingegerd råkade av misstag filma händelsen med sin mobiltelefon. På videon hörs hur hon ropar ”Gå, gå” till barnen.

– De blev väldigt skrämda. Vanligtvis älskar de nyårsraketer, men nu vet jag inte om de någonsin kommer vilja se på fyrverkerier igen.

Hon fortsätter:

– Vi är alltid väldigt försiktiga när vi skjuter raketer. Vi förberedde allt i dagsljus, och hade ställt upp tårtan på en bordsskiva. Nu har raketerna gjort ett hål i skivan. Tänk om någon av oss hade fått raketer med den kraften i ansiktet.

”Helt oacceptabelt”

Polisen misstänker att tårtan som orsakade olyckan i Mörbylånga kan bero på ett fabrikationsfel. En anmälan om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Enligt Ingemar Malmström, chef på enheten för farliga ämnen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan det inte uteslutas att fel på produkten ligger bakom även incidenten som Ingegerd råkade ut för.

– Om tårtorna används på rätt sätt ska inte det här kunna hända. De ska bara skjuta iväg skotten rakt upp. De är normalt sett säkrare än fristående raketer, som man har mycket sämre kontroll över.

– Det är helt oacceptabelt att något sådant inträffar. Det ska inte kunna ske.

Malmström uppmanar drabbade kunder att reklamera felaktiga raketer.

– Man bör höra av sig till återförsäljaren. Dessutom ser vi gärna att man hör av sig till oss och berättar vilken modell det rör sig om. Med det som grund kan vi inleda en utredning, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt butiken där Ingegerd köpte sina fyrverkerier.