Nya uppgifter: Så kunde terroristerna agera ostört i 30 minuter

1 av 4 | Foto: AP
Polisavspärrningar utanför konserthuset Bataclan.
NYHETER

Den första polisen som kom till Bataclan sköt en av terroristerna kort efter att massakern startat.

Polisen drog sig sedan tillbaka och inväntade en specialstyrka som anlände en halvtimma efter att attacken inletts.

Enligt New York Times förändrar de nya uppgifterna synen på händelseförloppet och polisens insats vid Parisattacken.

Detaljerna i polisens insats vid terrorattackerna i Paris den 13 november har varit okända. New York Times rapporterar om nya uppgifter och enligt tidningen målas därmed bilden upp av att terroristerna under längre perioder kunde agera utan motstånd.

Den första polisen som kom till konserthallen Bataclan anlände 15 minuter efter att terroristernas attack inletts. Han tog sig in i lokalen och sköt en av terroristerna till döds med sitt tjänstevapen. Polisen träffade även bombbältet som exploderade, skriver New York Times.

Beröms och utvärderas

Polisen drog sig sedan tillbaka och väntade in en specialstyrka. De stormade lokalen en halvtimma efter att attacken startat.

Den franska polisen har berömts för sitt mod och lyckade insatser. Den första ensamma polisen som tog sig in på Bataclan räddade troligen många, enligt New York Times.

Men René Lévy, polisexpert som tidningen intervjuat, tror att de behöver dra nya lärdomar av polisens taktik.

– Det här har fått mig att tänka på strategin att inte göra någonting och vänta in att specialisterna anländer, säger han.

"Tung maskin"

På liknande sätt resonerar Christian Mouhanna, forskare vid enheten för lag och ordning vid Nationellt center för vetenskaplig forskning i Frankrike.

– Vid tidpunkten för att vi får informationen tar det relativt lång tid att mobilisera specialiserade enheter. Polisen är en stor maskin, och en relativt tungt, säger han.