Skulle flyga med kläder till Lesbos – då bjöd de på övervikten

”En gest från oss”

Foto: Privat/Twitter
NYHETER

Alejandro Firpo skulle tillsammans med sina vänner och syskon till Lesbos för att skänka kläder till flyktingbarn. De kom med 300 kilo övervikt i bagaget till Arlanda – då bjöd flygbolaget SAS på övervikten.

Tillsammans med sina syskon och en kamrat driver Alejandro projektet ”4 brothers and a friend”, som hjälper flyktingar på väg till Europa. Det var tidigt i lördags morse som Alejandro kom till Arlanda för att checka in bagaget, som bestod av kläder som samlats in till barnen på ön Lesbos.

”Var oroliga att de skulle bli irriterade”

Alejandro och hans sällskap hade med sig 21 stycken väskor som tillsammans vägde 300 kilo – för mycket.

– Vi var oroliga när vi kom till Arlanda att människor bakom oss i kön skulle bli irriterade när vi kom med 21 stora väskor att checka in men så fort de fick höra att vi hade barnkläder till barn som flyr från krig blev alla glada och peppade massor. Så himla fint. Flygbolaget visar på ett konkret sätt hur det privata kan bidra för att hjälpa människor som flyr, som just nu befinner sig i livets sköraste stund, säger Alejandro.

”En gest från oss”

Trine Kromann på SAS pressavdelning meddelar att de tillåtit övervikt på sina plan som ska till destinationer kring Medelhavet sedan i höstas, när vädret började bli kallare.

– Vi märkte att det var väldigt många som ville hjälpa till med kläder och liknande så då började vi tillåta det, som en fin gest från oss. Om det extra bagaget innehåller hjälp till flyktingar och om destinationen ligger kring Medelhavet tar vi inte betalt för övervikten, säger hon till Aftonbladet.

Inte bara kläder

Alejandro ingår i en grupp om totalt 13 personer som denna gång ska till ön Lesbos för att rädda människor som gör den farliga resan över havet.

– I gruppen ingår flera läkare, tolkar och starka simmare som kommer göra allt vi kan för att rädda människor från att drunkna. Vi kommer också köpa mat till hungrande barn i flyktinglägren på Lesbos.

ARTIKELN HANDLAR OM