100 000 hushåll kan tvingas byta tv-apparat

Foto: THINKSTOCK
NYHETER

När marksända tv-kanalerna ska byta frekvenser för att ge plats åt utbyggnad av mobilnätet kan 100 000 svenska hushåll tvingas skaffa ny tv-apparat eller ny tv-box, enligt Sveriges Radio.

– Vi kan i nuläget ännu inte säga exakt vilka tittare som har tv-modeller som är för gamla, men för att vara säker på att kunna ta emot alla kanaler efter omläggningen så ska man ha en tv som kan ta emot DVB-T2-sändningar, säger Marcus Hartmann, presschef vid Teracom som sköter utsändingarna, till Aftonbladet.

Efter ett regeringsbeslut ska det hela så kallade 700-bandet frigöras för mobilt bredband. Arbetet väntas vara klart 2017 i april.

De som främst påverkas är hushåll över hela landet som tittar på tillvalsprogram från Boxer, enligt Marcus Hartman.

– Även i fortsättningen kommer man kunna se de fria kanalerna som SVT, TV4 och TV6. Men vissa kan tvingas köpa ny tv eller ny tv-box för att kunna se betalkanalerna.

Gamla tv-apparater, köpta före oktober 2010, klarar inte tekniken. Bytet innebär att runt 100 000 hushåll måste byta tv-utrustning, rapporterar Ekot. Om Boxers kunder måste betala för en ny box är inte klart, enligt TT.

– Vi ska påbörja arbetet i månadskiftet mars-april och förhoppningsvis då kommer vi kunna ge mer detaljerad information, säger Marcus Hartman.

Kan slå ut mottagning i vissa områden

Enligt Sveriges radio är målet med utbyggnaden förbättrad mobiltäckning och bättre kapacitet för mobilt bredband.

TV-bolagen varnar för att omläggningen kommer för snabbt och att mottagningen kan slås ut i vissa områden.

– I värsta fall kanske vi behöver sätta upp mindre tv-sändare i vissa områden för att kompensera för den svagare signalen, och det kommer att ta flera månader innan det är på plats, säger  Per Björkman, distributionschef på SVT, till Sveriges Radio.

ARTIKELN HANDLAR OM