Kyrktjuvar på rövarstråt i Västsverige

1 av 3 | Foto: Skara stift
Kyrkefalla kyrka.
NYHETER

Tre olika kyrkor i Västsverige har det senaste dygnet utsatts för inbrott.

Kyrkpersonal har under förmiddagen anmält att de blivit av med bland annat silversmycken.

– Här har de inte tagit så mycket, de har mest förstört, säger Annelie Ahlström, vaktmästare i Gudhem församling.

Vid 9-tiden i morse anlände personal till Kyrkefalla kyrka i Tibro. Det tog inte lång tid förrän man upptäckte att någon brutit sig in i kyrkan.

9.42 ringer man till polisen och anmäler inbrottet.

”Utesluter inte att det finns samband”

Åtta minuter senare inkommer ett snarlikt samtal till polisen. Denna gång från Forshem kyrka i Götene. Innan lunch får polisen i Västra Götaland ytterligare en anmälan om ett kyrkinbrott. Det är personal på Bjurums kyrka i Falköping som, liksom sina kollegor i Kyrkefalla och Forshem, upptäckt ett inbrott.

Polisen utesluter inte att det finns ett samband mellan de tre inbrotten.

– Jag kan konstatera att de här platserna ligger ganska nära varandra. Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, säger Hans Lippens på polisen i region Väst.

”Meningslöst”

En av polisens kriminaltekniker ska under dagen genomföra undersökningar i de tre kyrkorna.

– Han har precis varit här men vad vi har kunnat se har tjuvarna inte tagit så mycket här, säger Annelie Ahlström, vaktmästare i Gudhem församling till vilken Bjurum kyrka hör.

Hon berättar att tjuven eller tjuvarna vräkt ut massa saker på golvet och slagit sönder fönster.

– Men våra silverljusstakar står kvar och andra värdesaker som elektronik och mikrofoner står också kvar. Det är så meningslöst, säger hon.

Utsatt kyrka

Hans Lippens på polisen utesluter inte att brottsrubriceringen skadegörelse även kan läggas till under utredningens gång.

Kyrkovaktmästare Annelie Ahlström suckar.

– De har tagit läsk och mineralvatten och sedan bara förstört. Vi får hoppas att polisen kan gripa någon för det här. Bjurum kyrka har tidigare varit väldigt utsatt. Bara under tiden jag jobbat här har det varit inbrott tre-fyra gånger, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM