Läsarna: Våra ”fyrverkeritårtor” havererade också

1 av 2
NYHETER

Fyrverkeritårtor som välter så att raketerna avfyras rakt mot fordon, hus – och människor.

Efter Aftonbladets artiklar om de havererade fyrverkeripjäserna har flera läsare hört av sig och berättat om liknande upplevelser.

– Är det ett utbrett problem måste vi naturligtvis titta på detta, säger Ingemar Malmström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

I går rapporterade Aftonbladet om en nioårig flicka i Mörbylånga som skadats svårt efter att hon fått en raket från en ”fyrverkeritårta” i ögat. Vi kunde också berätta om Ingegerd Bergquist i Kode, som råkat ut för att raketer från en tårta av samma typ skjutits rakt mot hennes familj.
Efter artiklarna har ett flertal läsare hört av sig med liknande upplevelser.

– Vi blev livrädda och fick ta skydd bakom vår bil som står på garageuppfarten. Vi tände den precis som man ska och rätt som det är far en massa raketer ut i sidled istället för rakt upp. De var som sökande missiler och det var bara ren tur att ingen blev skadad, säger en person.

– Det gick till på samma sätt att den först sköt uppåt men de sista skotten sköts åt sidorna varpå ett skott sprängdes vid altanen i häcken. Ingen kom till skada för vi hade turen att skotten hamnade diagonalt på allmäningen och folk som redan stod en bit bort inte stod i skottens riktning. Den andra tårtan vi tände på sköt alla skott uppåt men sista skottet välte även den, säger en annan.

”Är oacceptabelt”

Enligt fyrverkeri-råden från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska rakettårtorna placeras på ett plant underlag och stå stadigt. Alla läsare som hört av sig till Aftonbladet försäkrar att de hanterat fyrverkerierna helt enligt instruktionerna.

Att det trots detta gått fel gör att både polisen och MSB misstänker att konstruktionsfel kan ligga bakom.

– Om det här är ett utbrett problem måste vi naturligtvis titta på detta för att se om vi kan ta reda på vad orsaken kan vara, säger Ingemar Malmström, chef på enheten för farliga ämnen på MSB.

– Om man följer instruktionerna ska inte något sådant här kunna hända. Det är oacceptabelt.

Svårt att utreda

Malmström uppmanar drabbade kunder att höra av sig till MSB med information om modell och inköpsställe. Dessutom bör raketerna reklameras hos affären.

– Det är väldigt bra om människor tar kontakt med oss och ger oss så mycket information som möjligt. Sedan får vi sammanställa det och se hur vi kan gå vidare, säger han.

Något som kan göra utredningen mer komplicerad är att raketerna som gått iväg felaktigt är av olika märken, och har köpts från olika butiker. Men trots det kan det vara samma tillverkare som ligger bakom, enligt MSB. Det är nämligen inte ovanligt att pjäser får olika namn hos olika återförsäljare.

– Även om vi får in det felaktiga fyrverkeriet kan det vara svårt att utreda, eftersom den ju är avfyrad. Då krävs det att vi köper en ny, men vanligtvis är de slutsålda efter nyår, säger Ingemar Malmström.

ARTIKELN HANDLAR OM