Iran hotar med ”gudomlig hämnd”

1 av 4
NYHETER

"Gudomlig hämnd" väntar Saudiarabien efter avrättningen av den shiamuslimske regimkritikern Nimr al-Nimr, enligt Irans högste ledare.

40 personer har gripits i samband med protester i Iran.

Foto: TT
Den shiitiske religiöse ledaren Nimr al-Nimr, som varit en högljudd kritiker av den saudiska ledningen, är en av de avrättade.

– Den orättvisa blodsutgjutelsen av denna förtryckta martyr kommer utan tvekan att få effekter och gudomlig hämnd väntar saudiarabiska politiker, säger ayatolla Ali Khamenei i statlig tv.

Många gripna i Iran

Under iranska protester mot avrättningen attackerades en saudisk ambassad. Den sattes i brand och 40 personer har gripits, enligt åklagare i Teheran, rapporterar den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Isna.

FN-chefen Ban Ki-Moon är "djupt förfärad" över avrättningarna och manar i ett uttalande till lugn och återhållsamhet.

– Shejk al-Nimr och ett antal andra fångar som avrättades hade dömts i rättegångar som skapat oro över hur anklagelserna var utformade och hur rättvis processen har varit, säger en talesperson för Ban Ki-Moon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Framstående regimkritiker

Nimr al-Nimr var en av fyra shiamuslimer som avrättades i lördags i Saudiarabien, anklagade för delaktighet i regimkritiska aktioner under den så kallade arabiska vårens demonstrationer 2011.

Ytterligare 43 personer avrättades som straff för en serie attacker som ska ha utförts av den militanta extremiströrelsen al-Qaida 2003–2006.

EU:s utrikeschef, Federica Mogherini, är också bekymrad efter avrättningarna, särskilt över fallet al-Nimr. Hon talar både om hur fri- och rättigheter hanteras i Saudiarabien och de "farliga konsekvenser" det kan få i regionen. Från USA:s regering och Tysklands utrikesdepartement kommer liknande kritik.

FAKTA

Nimr al-Nimr

■ ■ 56-årige Nimr al-Nimr kom från östra Saudiarabien. Han har setts som en av de mest högljudda kritikerna mot regimen i Saudiarabien och har krävt att val ska hållas i landet.

■ ■ Enligt analytiker var han noga med att inte uppmana till våld och innan han greps sade han till BBC att han trodde på ordets makt, snarare än på vapen.

■ ■ Förra året avrättades minst 157 människor i Saudiarabien, en markant ökning från 2014 då motsvarande siffra var 90.

Källa: Reuters, The Independent

TT