Milis i USA har ockuperat park

NYHETER

En milis har intagit byggnader vid en nationalpark i Oregon, USA.

Först hölls en protestmarsch under lördagen – som sedan ledde till den pågående ockupationen.

– Vi har planerat för att stanna här i åratal, säger milismannen Ammon Bundy till The Oregonian.

Foto: AP/TT
Ammon Bundy.

Runt 150 personer uppges vara en del av den milis som intagit en byggnad vid nationalparken Malheur, knappt 48 mil sydöst om Portland i Oregon.

Aktionen uppges vara i stöd för en man och hans son som är dömda för mordbrand och under måndagen skulle inställa sig för att avtjäna sitt fängelsestraff, uppger tidningen The Oregonian.

Inleddes med marsch

Tidigare under lördagen hade drygt 300 personer deltagit i en protesmarsch i staden Burns, strax söder om nationalparken, för att stötta Dwight Hammond Jr och Steven Hammond.

Två av de milismän som ockuperar parkbyggnaden uppges vara bröderna Amman och Ryan Bundy, lantbrukare från delstaten Nevada.

I en intervju med The Oregonian säger bröderna att de inte utesluter att ta till våld om polisen försöker tvinga dem därifrån.

– Den här anläggningen har använts som ett medel i förtrycket av far och son Hammond, säger Amman Bundy.

Han tillägger:

– Vi har planerat för att stanna här i åratal. Det här är inte ett beslut vi har tagit i sista minuten.

Milismännen vill inte uppge exakt hur många de är eller hur de är beväpnade. Däremot säger man att ingen är tagen som gisslan.

Staten ska lämna

Gruppen begär att far och son Hammond släpps fria, och att staten lämnar över kontrollen av nationalparken.

– Det bästa som kan hända är att farmare som har kastats ut från området kan komma tillbaka och återta kontrollen av sin mark, och att detta naturreservatet stängs för all framtid och att staten släpper all kontroll, säger Ryan Bundy. Vad vi gör är inte rebelliskt. Vad vi gör är i linje med vad konstitutionen tillåter, vilket har suveränitet över vårt land.

På sin Facebooksida hade däremot Amman Bundy tidigare uppmanat ”patrioter” över landet att ansluta till ockupationen – med sina vapen.

Polisen har hittills inte uttalat sig om ockupationen, men både delstatspolis, lokal polis och den federala polisen FBI uppges vara inkopplade.

ARTIKELN HANDLAR OM