Kalle, 22, attackerades av björn

1 av 4
NYHETER

Kalle Persson, 22, var ute med jaktlaget för att jaga vildsvin. Det var nära att sluta i en tragedi. En björnhona attackerade honom med öppet gap.

– Om jag inte hade skjutit eller om skottet tagit dåligt hade jag varit allvarligt skadad eller död.

I fredags hörde en vän av sig till Kalle Persson och frågade om han skulle följa med och jaga vildsvin i Östervåla dagen efter eftersom de hade fått återbud från en av hundförarna. Efter att ha diskuterat med sambon som är gravid och beräknas föda i slutet av januari kom de fram till att Kalle skulle följa med på jakten.

Efter samlingen delade jaktlaget upp sig och Kalle Perssons jakthund Ejka började skälla.

– Till 99 procent trodde jag att det var ett vildsvin.

Var tre meter från björnen

Men när Kalle närmade sig visade det sig vara något helt annat. Det som han trodde var rot mellan granarna visade sig vara ett hål.

– När jag tog två steg fram såg jag att det var ett hål. Där stack det fram ett björnhuvud, beskriver Kalle som tvingades agera snabbt. Han har mött björnar under jakt tidigare, men aldrig på det här sättet.

– Jag provade att backa, tog ett halvt steg bakåt. Men då kom björnen utrusande med öppet gap rakt mot mig, då var avståndet till idet fyra meter. Jag hann inte tänka mer än att jag måste skjuta när den var så nära. Jag tryckte av och björnen slog ihop med en gång. Då var väl avståndet tre-tre och en halv meter.

När Kalle konstaterat att björnhonan var död kontaktade han jaktledaren som i sin tur kallade dit polisen och länsstyrelsen. Polisen gjorde en utredning på platsen och anser att Kalle handlat i nödvärn.

”Många tankar”

När allt var över hämtade Kalle andan och började tänka på sin familj.

– När jag satt på stubben och funderade gick många tankar till vad som hade kunnat hända om inte skottet tagit där det tog. Saker som att jag inte hade fått komma hem till familjen.

Kommer du att fortsätta jaga?

– Det kommer jag att göra. Det är mer eller mindre det och familjen jag lever för.

Linus Lindahl

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala