Saudiarabien bryter diplomatiska relationer med Iran

Man död och barn skadat i skottlossning

1 av 2
NYHETER

Saudiarabien bryter sina diplomatiska relationer med Iran efter att landets ambassad i Teheran satts i brand.

Alla iranska diplomater måste nu lämna Saudiarabien inom två dygn.

– När de sista diplomatiska kanalerna stängs ökar det risken för spänningar och konflikter, säger Irankännaren Mohammad Fazlhashemi.

En man har dödats och ett barn skadats i en skottlossning under en minnesceremoni.

Under lördagen meddelade Saudiarabien att landet avrättat den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr. al-Nimr var en högljudd kritiker av den sunnimuslimska regimen i Saudiarabien och avrättning ledde direkt till skarpa protester från Iran. Samma kväll sattes den saudiska ambassaden i Irans huvudstad Teheran i brand och Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei sa att "gudomlig hämnd" väntar Saudiarabien som en följd avrättningen.

På söndagen svarade Saudiarabien på attacken mot landets ambassad. Landets utrikesminister uppger att man ”bryter alla band” med Iran, enligt AFP. Iranska diplomater har nu två dygn på sig att lämna Saudiarabien.

– Det var ganska väntat. Saudiarabien anklagade Iran för att inte ha gjort något för att skydda deras beskickning och tog det som en motivering för att bryta kontakterna med Iran, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

Död i skottlossning

Han menar att Saudiarabiens beslut mycket väl kan leda till en eskalering av krisen i regionen.

– Det här är naturligtvis inte bra. Relationerna mellan de här två länderna har varit ansträngd under en längre tid. När de sista diplomatiska kanalerna stängs ökar det risken för spänningar och konflikter.

Under måndagsmorgonen kom också rapporter om att en man skjutits till döds och ett barn skadats vid en minnesceremoni för al-Nimr i östra Saudiarabien.

Skottlossningen ska ha riktats mot säkerhetsstyrkor, skriver AP.

Kan utnyttjas av IS

Även Irak och Libanon har i rasande ordalag fördömt avrättningen av Nimr al-Nimr och i Bahrain, Pakistan och Indien har protestdemonstrationer noterats, enligt AFP.

Enligt Mohammad Fazlhashemi finns det en risk för att spänningarna mellan Iran och Saudiarabien spär på konflikten med shiiter och sunniter i hela Mellanöstern.

– Vi vet att det finns krafter i regionen som gärna vill spä på det här sekteristiska våldet. al-Qaida och inte minst IS har hela tiden strävat efter fler våldhandlingar och kan använda en sådan här händelse för att elda på den här konflikten, så den risken är alldeles uppenbar.

Veteranpolitiker säger ifrån

Enligt Irankännaren Mohammad Fazlhashemi finns det dock starka krafter i Iran som inte vill se ökade spänningar mellan länderna.

– Irans utrikesminister har i ett samtal med sin österrikiske motsvarighet sagt att Iran inte är intresserat av ökad spänning gentemot Saudiarabien och i regionen i stort. Politiska veteraner i Iran, bland andra den före detta presidenten Hashemi Rafsanjani, har beskrivit attackerna mot Saudiarabiens ambassad som olämpliga handlingar och säger att de kan leda till ökade spänningar och att landet och regionen kastas i kris.

– De fördömer avrättningen av Nimr al-Nimr men anser att man inte skulle ha låtit de här extrema krafterna gå till angrepp mot saudiska beskickningar, säger Mohammad Fazlhashemi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran