Stockholmsbörsen föll direkt efter öppning

1 av 3
NYHETER

Första dagen på nya börsåret i Kina inleddes med ett jätteras.

Efter att ha fallit med över sju procent stängdes handeln per automatik.

– Det kommer säkert påverka även den svenska börsen, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Även Stockholmsbörsen öppnade med ett fall – och var vid 09.30-tiden ner med drygt 3,3 procent.

Foto: Avanza
Claes Hemberg.

Handeln på börserna i kinesiska Shanghai och Shenzhen stängdes för resten av dagen strax efter halv sju, svensk tid. Då hade CSI 300-indexet, som täcker båda börserna, rasat med sju procent, enligt AFP.

Det var Kinas nya system för att minska börsturbulensen som för första gången gjorde att börserna automatiskt stängde i förtid.

Ny statistik bakom ras

Kursraset utlöstes av ny statistik som visar att aktiviteten i Kinas industri fortsätter att minska, i snabbare takt än förväntat.

Måndagens börsfall har enligt analytiker utlösts av en rad olika faktorer.

– Marknaden är orolig över det kommande upphävandet av regeln som förbjuder aktieägare från att sälja. Trycket kommer att fortsätta väga tungt över marknaden de kommande dagarna, säger aktieanalytikern Zhang Gang till nyhetsbyrån AFP.

Kina införde i juli ett förbud för aktieägare med ett innehav på över fem procent i ett företag att sälja aktier i ett försök att stoppa biljonraset på landets börsvärden. Förbudet lyfts på fredag, vilket gör att många befarar stora utförsäljningar från större aktieägare.

Sparekonomen Claes Hemberg uppmanar svenska sparare att tänka till över sina innehav.

– De flesta svenskar har inte Kina-fonder, men har du det måste du fundera över dem. Om du inte ska ha pengarna på mer än fem år kan du ha kvar sådana fonder, men ska du använda dem inom något år är Kina alldeles för riskabelt att spara i, säger Hemberg.

Fler börser faller

På kort sikt tror han att även Sverige kan påverkas, men att det viktigaste är att Kina ur ett längre perspektiv anammar ett mer seriöst förhållningssätt till börshandel.

– Det är en ovana i totalitära ekonomier att stoppa börsen när den inte gör som man vill. Det är ett svaghetstecken i sig när man inte litar på ekonomin, säger Claes Hemberg.

Han tror att de närmsta dagarna kommer innebära en fortsatt börsturbulens.

Som väntat påverkades även Stockholmsbörsen som föll direkt vid öppning. Fallet blev inledningsvis nästan 2,5 procent, för att sedan öka något.

Även i övriga Asien fick börsåret 2016 en dålig start. Tokyobörsens Nikkei 225-index hade vid stängning backat med 3,1 procent. Det bredare Topixindex sjönk med 2,4 procent. Seoulbörsens Kospi-index föll med drygt två procent och i Taiwan hade Weighted Index vid stängning gått ned med 2,7 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM