Zuckerberg satsar på "robotbutler"

1 av 2 | Foto: COLOURBOX
Kanske är det något sådant här som Mark Zuckerberg föreställer sig.
NYHETER

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg vill under året försöka bygga en robot, utrustad med artificiell intelligens (AI).

Tanken är att "butlern" ska kunna hjälpa honom både i hemmet och på jobbet.

"Ni kan tänka på något som liknar Jarvis i Iron Man", skriver Zuckerberg i en uppdatering på Facebook där han syftar på den artificiellt intelligente butlern Edwin Jarvis i serietidningar och tv-serier från underhållningsjätten Marvel.

Zuckerberg ska starta bygget med att utgå från AI-teknik som redan finns tillgänglig. Sedan ska han lära "butlern" att känna igen hans röst, för att den ska kunna styra allt i hemmet, som musik, belysning och temperatur.

Roboten ska även kunna släppa in vänner i den Zuckerbergska bostaden, efter att den har lärt sig att känna igen deras ansikten när de ringer på dörrklockan. Facebookgrundarens mål är att den även ska kunna hålla koll på om det pågår något i dotterns Max rum när han själv inte är där.

På jobbet vill han att "AI-butlern" ska kunna hjälpa till med sådant som att visualisera data för att Zuckerberg ska kunna "utveckla bättre service" och leda organisationerna "mer effektivt".

Zuckerberg skriver att han på senare år givit sig själv "utmaningar" utanför jobbet på Facebook, som att lära sig mandarin, läsa ett par böcker per månad och träffa en ny person varje dag.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM