Vill förbjuda tobak till alla födda efter 2000

Foto: TT Bild
Läkarföreningen vill förbjuda alla födda efter 2000 att köpa tobak.
NYHETER

Norska läkarföreningen föreslår ett försäljningsförbud till alla födda efter år 2000 – som ett första steg på vägen mot ett rökfritt samhälle innan 2035, skriver norska Aftenposten.

Marit Hermansen är ordförande i norska läkarföreningen. Hon säger till Aftenposten att syftet inte är att kriminalisera användningen av tobak, men att försvåra tillgången.

– Vi har länge haft som mål att fasa ut rökningen innan 2035 och förslaget om ett förbud för alla födda efter 2000 att få köpa tobak är ett led i att nå det. Vi vill ha en tobaksfri generation.

Hon menar att det just nu i Norge pågår något av en ”snusepidemi”, där tolv procent av flickorna snusar.

– Syftet är inte ett förbud utan att istället se till att unga aldrig börjar. Det är ingen mänsklig rättighet att använda tobak.

Hoppas få med sig politikerna

Hermansen är optimistisk när det gäller att få med sig politikerna på förslaget.

– Ministern säger att huvudpoängen är att unga aldrig ska börja röka. Det betyder att när nya generationer blir tillräckligt gamla så kommer de aldrig få köpa tobak i Norge, säger hon till Aftenposten.

Politikerna tror dock annorlunda. Aftenposten har varit i kontakt med politiker som ansvarar för hälsofrågor i fyra av Stortingets partier – och ingen av dem tror att ett sådant förslag skulle kunna vara genomförbart.

ARTIKELN HANDLAR OM