Så skriver världen om de svenska id-kontrollerna

1 av 13
Skärmdump från BBC.
NYHETER

Det är inte bara i de nordiska länderna som det rapporterats om de svenska id-kontrollerna.

Under måndagen har även ett flertal internationella medier skrivit om att Sverige för första gången på 50 år nu infört id-kontroller på samtliga resenärer över Öresund.

"De skandinaviska länderna tävlar nu med varandra för att bli av med sitt rykte som tillflyktsorter för asylsökade" skriver brittiska The Guardian.

Vid midnatt den 4 januari infördes id-kontroller för samtliga resande på alla tåg-, buss-, och färjetransporter till Sverige. I Sverige och de omkringliggande länderna har det sedan regeringen meddelade om beslutet rapporterats ihärdigt om både konsekvenserna men även de praktiska omständigheterna. Men nyheten om de svenska id-kontrollerna har även nått utanför Norden.

"Tävlar med varandra"

Under måndagen ifrågasatte den tyska  tv-kanalen Deutsche Welle om de svenska id-kontrollerna är ännu en spik i kistan för Schengenområdet och den europeiska nyhetskanalen Euronews samt franska Le Figaro meddelade att kontrollerna är en helomvändning för Sverige som under större delen av 2015 har hållit dörrarna öppna för migranter.

Den brittiska dagstidningen The Guardian skriver att Sverige nu drastiskt ska minska inflödet av flyktingar till landet genom att införa stränga identitetskontroller på alla resenärer från Danmark och att de skandinaviska länderna nu tävlar med varandra för att göra sig av med sitt rykte som tillflyktsorter för asylsökade.

Riskerar att bli en dominoeffekt

Även BBC och amerikanska The New York Times rapporteras det om id-kontrollerna, och Bloomberg Business skriver att Sveriges snabba beslut att införa id-kontrollerna har lett till en snabb försämring av relationen med Danmark och att beslutet kan skapa en dominoeffekt i resten av Europa

Brittiska tidningen The Independent meddelar att det nu kommer att bli svårare för både danska och svenska resenärer att resa över sundet och i en intervju med Per Tryding från Svenska Handelskammaren refererar man till att id-kontrollerna är en slags version av Berlinmuren och att de kan innebära slutet för Schengen-avtalet.

Symbol för integration

Även i Asien har nyheten om id-kontrollerna fått uppmärksamhet. The Japan Times skriver att Öresundsbron sedan invigningen 2000 har varit en symbol för den europeiska integrationen och erbjudit en bekymmersfri resa över sundet men att de svenska id-kontrollerna nu håller på att förvandla bron till ett slående exempel på hur de nationella gränserna återinförs och att idéen om ett gränslöst Europa nu är på väg att dö.