Experten: Ingen större dominoeffekt

1 av 11 | Foto: KRISTER HANSSON
Kontrollanter fotar resenärers legitimationer med mobilkameror.
NYHETER

Pieter Bevelander, professor vid Institutionen för internationell migration och etniska relationer vid Malmö högskola, tror inte att Danmarks beslut om att införa gränskontroller kommer innebära att Tyskland gör likadant.

– Det kommer redan så pass många människor till Tyskland att några hundra mer eller mindre från Sverige och Danmark inte gör någon skillnad.

Pieter Bevelander tror inte heller att det kommer bli någon större dominoeffekten på grund av det danska beslutet, då han förklarar att många länder i dag redan har stängda gränser. 

– De två länder som tidigare var öppna var bara Tyskland och Sverige. Det enda som kan ske nu är att det blir mer gränskontroller runtom i Europa. Men det beror så klart på hur många flyktingar som kommer, men redan innan de svenska och danska gränskontrollerna infördes så har antalet flyktingar gått ned.

"Beslutet var väntat"

På frågan om han är förvånad över Danmarks beslut svarar Pieter Bevelander att det var väntat.

– Det var förväntat. Danmark vill inte ha för många asylsökande och därmed vill de begränsa risken att de ska stanna i Danmark. Danmark är lite i samma situation som Frankrike, där människor vill till Storbritannien, vilket Danmark vill undvika.

Vad tror du kommer att hända framöver?

– Det är svårt att sia om. Problemet kvarstår. Det beror på, hur desperata människor är, om de försöker hitta illegala vägar i stället till de delar av Europa där man tror sig kunna få asyl. Antagligen blir det mer odokumenterade människor i de europeiska länderna då de inte kan söka asyl någonstans.

Måste agera gemensamt

Pieter Bevelander tillägger att det måste bli en europeisk lösning på situationen, vilket han menar var syftet med att även Danmark nu inför gränskontroller.

 – Europa måste agera i detta tillsammans och prata mer mellan länderna för att hitta en lösning. Dock verkar det inte som att det är på väg att hända just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM