Ville vara föräldraledig - blev av med jobbet

NYHETER

Pappan ansökte om föräldrarledighet i tretton månader. I stället fick han en utskällning och blev av med jobbet skriver SVT Stockholm.

Mannen, som är anställd i en inredningsbutik i Stockholm, lämnade under våren in en ansökan om 13 månaders föräldrarledighet med start under sommaren, till sina chefer. Chefen vägrade då att motta ansökan genom att slänga den ifrån sig och skällde sedan ut mannen.

Blev av med jobbet via mejl

Fyra dagar efter händelsen fick mannen i ett mejl reda på att han blivit uppsagd på grund av arbetsbrist.

Han anlitade då en advokat som krävde att uppsägningen skulle ogiltigförklaras och en månad senare återtog arbetsgivaren beskedet om uppsägningen.

Dock anser Diskrimineringsombudsmannen (DO) att mannen under sex veckor levt i tron om att han förlorat sin anställning, och menar att mannen missgynnats på ett sätt som har samband med förlädrarledigheten.

Begär 80 000 i skadestånd

DO stämmer nu därför företaget och begär 80 000 i skadestånd.

– Missgynnanden som har samband med föräldraledighet är fortfarande vanligt i arbetslivet och situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson, processförare på DO, i ett pressmeddelande.