Fler asylsökningar men färre flyktingar vid gränskontrollerna

Foto: EMIL MALMBORG
ID-kontroller införs på Kastrup.
NYHETER

Under den första dagen med de nya id-kraven registrerades fler asylsökningar än dagen innan.

Men enligt polisen i Skåne kom det av allt att döma färre flyktingar över gränsen.

– Till Hyllie kom det knappt någon alls, säger Ewa-Gun Westford vid polisen i region Syd.

Under natten till måndagen införde Sverige id-krav för alla som reser kollektivt till Sverige över Öresundsbron.

För polisen i Skåne var skillnaden uppenbar.

– Vi får inte det exakta antalet förrän i morgon bitti (tisdag), men vi har sett att det inte kommit många. Jag var själv ute i Hyllie på förmiddagen och sedan pratade jag med befälet där ute vid 16-tiden – dit har det knappt kommit någon alls under måndagen. Till Trelleborg hade det i eftermiddags kommit 15 personer, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region Syd, på måndagskvällen.

”Stämplar inte in folk på bron”

När Migrationsverket under tisdagen gick ut med siffran över antalet asylsökande visade det sig att fler sökte asyl under måndagen än på söndagen – 331 på måndagen och 236 på söndagen.

Det behöver dock inte betyda att det kom fler över gränsen under måndagen.

– Vi stämplar inte in folk på bron, det vi registrerar är när de söker asyl. Det kan vara så att en person reser in till Sverige på söndagen, åker hem till en släkting och vilar och sedan söker asyl på måndagen. Så exakt hur många som tagit sig in i landet under måndagen kan jag inte svara på, säger Guna Graufelds, presskontakt på Migrationsverket.

”Ger någon form av effekt”

Johanna Måhlén på Migrationsverket säger till TT:

– Rimligtvis ger id-kontroller någon form av effekt eftersom många flyktingar saknar id-handlingar. Men vi har ännu inte gjort någon specifik analys av den 4 januari. Siffrorna kommer inte att säga något förrän om några veckor, när vi kan jämföra en längre period.

Antalet asylsökande har minskat den senaste tiden. Under vecka 48 i fjol sökte 6 129 personer asyl – under vecka 50 var antalet 3 316, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM