Svensk man söks av UD – borta i månader

1 av 2
NYHETER

Den svenske förläggaren Gui Minhai befaras ha tillfångatagits av kinesiska myndigheter i Thailand.

Över två månader efter hans försvinnande vet UD fortfarande inte var han befinner sig.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Joakim Edvardsson vid utrikesdepartementet.

Gui Minhai är i 50-årsåldern och jobbar på ett förlag i Hongkong som ger ut kritiska publikationer om Kinas regim. I oktober försvann den svenske medborgaren under en resa till Thailand.

Det svenska utrikesdepartementet har bekräftat att det känner till att en svensk man misstänks ha blivit bortförd i Thailand – men trots att såväl ambassaden i Bangkok som Peking arbetar med ärendet är det ännu oklart vart han har förts.

– Vi har fortfarande inga uppgifter om var mannen befinner sig, men i början av december kallade vi upp den thailändske ambassadören som lovade att skyndsamt underrätta thailändska UD om att vi ser mycket allvarligt på det här och vill att även Thailand ska prioritera ärendet, säger Joakim Edvardsson vid UD:s pressjour.

”Ringde sin fru”

Efter försvinnandet uppges Gui Minhai ha ringt sin fru och meddelat att han och hans kollegas hemkomst från Thailand försenats.

– De sa att de var okej, men det är de inte. De sa till sina kära att de skulle komma hem senare än förväntat, och sa till dem att inte oroa sig. Men de svarade inte på några frågor om var de var någonstans eller vad de gjorde, säger en anställd på förlaget till Radio Free Asia enligt Dagens Industri.

I oktober försvann även tre av Gui Minhais kolleger. När nu ytterligare en medarbetare på förlaget misstänks ha blivit bortförd samlas oppositionella parlamentsledamöter utanför Pekings representation i Hongkong för att protestera mot vad de uppfattar som regimens försök att urholka Hongkongs press- och yttrandefrihet.

– Vi har starka skäl att tro att han blev kidnappad och har smugglats till fastlandet för politisk utredning, säger Albert Ho från Demokratiska partiet om den senaste misstänkta kidnappningen.

Bok om exflickvän

Enligt Albert Ho kan svensken och hans kollegor ha tillfångatagits på grund av en kommande bok om Kinas president Xi Jinpings tidigare kärleksliv.

– Så vitt jag vet handlar boken om en tidigare flickvän. Ägarna har varnats för att publicera den. Boken har ännu inte gått i tryck, men antagligen har det med den att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM