Flickan svalt till döds – nu utreds modern

1 av 3
NYHETER

Den 13-åriga norska flickan mobbades i flera år och utvecklade ätstörningar.

På nyårsafton hittades den utsvultna flickan död.

Nu utreds om hennes mamma väntade flera dagar med att larma om dödsfallet – efter att polisen hittat flickans oöppnade julklappar.

Den tragiska historien om den 13-åriga flickan har dominerat norska medier de senaste dagarna.

Hon hittades död hemma i stugan i en ort nära Beitostølen på nyårsafton efter att hennes mamma slagit larm till sjukvården. Enligt ambulanspersonal på plats var hon kall, stel och extremt mager. I går bekräftade den preliminära obduktionsrapporten att flickan dog av svält.

Mamman misstänkt

Flickans mamma vårdades på en psykiatrisk mottagning dagarna efter händelsen. Hon misstänks för grov vanvård och förhördes för första gången av polis i går.

– Jag talade med henne strax efter att hon skrevs ut och jag kände att hon inte ville prata om brottsmisstankarna. Jag kunde inte ens närma mig det i vårt samtal, säger hennes advokat Havard Fremstad till VG.

Tidningen skriver att mamman även är misstänkt för att ha väntat flera dagar med att slå larm om dödsfallet. Misstankarna uppstod efter att mammans julklappar till dottern hittats i hemmet – oöppnade. Obduktionsrapporten ger inga svar på när flickan dog.

Utvecklade ätstörningar av mobbningen

Moderns ansvar är inte mediernas enda fokus. Mycket tyder på att det norska samhället gång på gång har misslyckats med att hjälpa och skydda flickan.

I skolan i Bærum utanför Oslo mobbades hon svårt och utvecklade ätstörningar. Problemen avtog när hon bytte skola, men i högstadiet började mobbningen igen.

För några år sedan intervjuades mamman i norska TV2 om dotterns ätstörningar.

– En mobbare sa till henne: ”Oj, din baddräkt sitter tajt”. Min dotter tittade på mig och sa att mobbarens blick sa att hon var fet, sa mamman då.

Flera källor säger till TV2 att mamman kämpat för sin dotter i åratal, utan resultat.

”Måste fråga oss själva om vi gjorde tillräckligt”

Till slut gav de upp och flyttade till stugan i Beitostølen, där mamman enligt uppgift började hemskola dottern.

– Hon var mer omtänksam än genomsnittsmamman. Beskrivningen av henne i medierna nu är så långt från sanningen man kan komma, säger en gammal bekant till modern.

Bærums kommun kommer nu att be en statlig tillsynsmyndighet att granska kommunen för att se om de har brustit i hanteringen av flickan.

– När det inträffar en så tragisk händelse måste vi fråga oss själva om vi gjorde tillräckligt, säger kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Hammer Krog i ett pressmeddelande.