”Det är glashalt på vägarna just nu”

Under tisdagen inträffade ett 40-tal olyckor bara i Skåne

1 av 6
NYHETER

Under tisdagen har det varit mycket halt på flera håll runtom i Sverige. Många olyckor har rapporterats, framförallt i Skåne, där ett 40-tal trafikolyckor inkommit till polisen fram på eftermiddagen. Även på E4 och E18 har väglaget under dagen varit mycket halt. Dock ska inga allvarliga skador ha inträffat.

Vid 8.30-tiden kolliderade två personbilar i i södergående körriktning vid trafikplats Lund Södra på E22. Totalt ska 6-7 bilar ha varit inblandade. En stund senare hamnade en bil i diket sydväst om trafikplats Sege. Vid 09-tiden voltade även en personbil på E65 vid Oxie. Bilen ska ha hamnat i diket och en person uppges ha skadats lindrigt.

Flera olyckor på E6

Under dagen har även ett flertal olyckor inträffat på E6, bland annat vid trafikplats Helenelund i riktning mot Halmstad. Flera personbilar ska ha kolliderat samt även en lastbil och en mindre hästlastbil. På eftermiddagen stängdes E6 av i norrgående riktning mellan trafikplats Sunnanå och Helenelund i drygt två timmar i väntan på bärgning och saltbil.

Stephan Söderholm på ledningscentralen Syd bekräftar att många olyckor har inträffat under dagen och ett flertal personer ska ha skadats lindrigt.

– Vi har haft mellan 30-35 trafikolyckor i Malmö/Lund-området. I första hand har de inträffat på de stora vägarna som E22 och E6, men sen finns säkert ett stort mörkertal som inte kommit till vår känndedom.

Enligt Stephan Söderholm ska ambulanspersonalen ha meddelat att vägarna varit glashala under dagen och trafikanter uppmanas därför att ta det väldigt försiktigt.

– Många av trafikolyckorna har berott på att förarna inte anpassat hastigheten och avståndet till framförvarande bil. Det går inte bara att skylla på halkan, även om den har en påverkan.

Ställde in all stadstrafik

Vid lunchtid ställde Skånetrafiken in alla stadsbussar i Malmö stad till följd av halkan. Detta efter att en olycka med tre bussar inträffat vid Södervärn under förmiddagen. Ingen ska ha skadats vid händelsen.

–Det är extremt halt här så det är av säkerhetsskäl. Vi vill också underlätta för Malmö Stad som är ute och saltar och då hjälper det om bussarna är borta från gatorna, sa Rebecka Jansson på Skånetrafikens pressjour till Aftonbladet vid lunchtid.

Vid 13-tiden började bussarna köra som vanligt igen.

Även i resten av Sverige har det varit flera olyckor orsakade av halt väglag. Vid 10-tiden inträffade en olycka på E18 mellan Vallbymotet och Bäckbymotet mot Västerås. Tre fordon, varav en lastbil var inblandade. Trafiken stängdes av i östergående riktning. Inga personer skadades, men väglaget på E18 genom hela Västerås ska ha varit mycket halt under större delen av dagen.

På E4 norrgående riktning mot Uppsala i höjd med Danmarks gärde började ett lastbilsdäck att brinna vid lunchtid och trafiken stängdes av i några timmar i väntan på bärgning.

"Håll avståndet"

På Trafikverket hade man under tisdagsmorgonen inte fått in några uppgifter om allvarliga trafikolyckor. Enligt Lennart Hellsing på pressjouren råder det just nu vanligt vinterväder i landet, vilket han menar kan leda till att olyckor inträffar.

– Vid vintertid blir det snabba väderomslag och halt och då händer en del olyckor. Oftast går det sakta, vilket inte ger några allvarliga olyckor men det blir trafikstörningar.

Vad bör man tänka på som trafikant i detta väglag?

– Man bör räkna med att halkan kan finnas på speciella platser, och man ska inte luras för att man åker på torra vägar. Svackor, broar och skuggiga partier kan vara bra att hålla extra uppsikt på. Det råd man kan ge är att hålla avstånd, det är det allra viktigaste.

Kan bli lurigt på vägarna framöver

På SMHI uppger man att det kommit en del snöfall i Skåneområdet under tisdagen och det ska även vara väldigt kallt. Fortsatt minusgrader och även en del snöfall är att vänta fram till fredag, men framåt helgen väntas temperaturen stiga till nollgradigt.

– Vi rör oss mot nollgradersstrecket, vilket kan göra det lurigt på vägarna då det kan bli lite slaskigt och sedan frysa på igen. Man bör därför ta det extra försiktigt i sådant här väder, meddelar SMHI:s pressjour.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lomma

Lund

Trafik