11 saker från 60-talet som ger dig en nostalgichock

NYHETER

Sex, musik och politik. Så kan man sammanfatta stora delar av 60-talet, men det var inte allt som hände detta fantastiska årtionde.

Filmerna, personerna, musiken, maten. Vad minns du bäst från uppväxten på 60-talet?
Här är några saker som präglade årtiondet:
1. Mellanöl (1965)

Den 1 oktober 1965 var en stor dag historien om den svenska alkoholkonsumtionen. Den något svagare ölen, som inte fick säljas på söndagar eller efter 20.00 på övriga dagar, fick skulden för alkoholskador hos unga och försäljningen stoppades 1977.
2. Hylands Hörna (premiär 1962)

Programledaren och journalisten Lennart Hyland var en av decenniets allra största tv-stjärnor hemma i Sverige. I det egna programmet Hylands Hörna dök bland andra ”Gubben i lådan” (Carl-Gustaf Lindstedt) upp.
3. Vi på Saltkråkan (1964)

Hela svenska folket fick följa familjen Melkersson, familjen Grankvist och de andra på Saltkråkan i tv-serien av Olle Hellbom och Astrid Lindgren. Vad alla inte visste då var att även kommande generationer skulle växa upp med Tjorven, Båtsman, Skrållan och de andra. En av få Astrid Lindgren-serier som inte baseras på en bok.
4. Lavalampan (1963)

Många kanske tror att det här är en nyare företeelse, men redan 1963 lanserades brittiske Edward Craven-Walkers uppfinning.

5. Beatles (1963)

När det första albumet ”Please please me” släpptes var Beatles succé ett faktum. Singeln ”Love me do” var tydligen ingen tillfällighet. Hysterin som skapades runt bandet var av sällan skådat slag, även om de under 60-talet hade konkurrens av bland andra Rolling Stones och Bob Dylan.
6. Anita Ekberg slår igenom

När ”La dolce vita” (”Det ljuva livet”) släpptes 1960 blev den tidigare skönhetsmissen stjärna som skådespelare. Hon beskrevs som en sexsymbol världen över och hennes liv bevakades in i minsta detalj av skvallerpressen. Anita Ekberg medverkade trots allt aldrig i någon svensk film. Den 11 januari 2015 avled hon, 83 år gammal.
7. Massproducerade möbler (1963)

1963 öppnade det allra första Ikea-varuhuset utanför hemstaden Älmhult, närmare bestämt det i Kungens kurva söder om Stockholm. I svenska hem, särskilt i Stockholmsområdet, blev Ikea-möblerna allt vanligare.

8. ”Det börjar verka kärlek, banne mej” (1968)

Claes-Göran Hederström fick en kulthit och vann Melodifestivalen med låten som skrevs av Peter Himmelstrand. Han kom dessutom femma i Eurovision Song Contest.

9. Den sexuella revolutionen

Det som kanske präglade årtiondet mest av allt var den sexuella frigörelsen. Mot slutet av 60-talet var sex något vem som helst kunde njuta av – när som helst och hur som helst. Kärnfamiljen kritiserades, och ”den svenska synden” blev ett begrepp i andra länder bland annat efter Vilgot Sjömans film ”Jag är nyfiken gul”.
10. John F Kennedy blir skjuten (1963)

1961 valdes demokraten John Fitzgerald Kennedy till USA:s 35:e president. Han ledde landet under en rad kriser och andra stora världshändelser såsom Kubakrisen, byggandet av Berlinmuren och medborgarrättsrörelsen. I november 1963 sköts han ihjäl i Dallas, en händelse som påverkade människor världen över.
11. Gul & Blå (1966)

Jeansmärket grundades av Lars Knutsson och hans fru Martina Clason (vars plats senare togs av Knutssons andra fru Maria). Flera av deras jeans bars av många unga på 60-talet även om den kanske allra populäraste modellen, ”V”, kom att prägla 70-talet.
---
Vill du veta mer om dig själv, minnas prylarna och viktiga händelser från barndomen, tonårsmusiken och kläderna?
Välkommen till ”Min generation”.
Hej 60-talist! Här finns fler minnen från 60-talet.
Testa dig själv! Vilken generation tillhör du egentligen?

ARTIKELN HANDLAR OM