IS tillverkar flygmissiler i vapenfabrik

”En guldgruva av information”

Foto: SKY NEWS
Sky News har kommit över en film inifrån IS vapenfabrik i Syrien.
NYHETER

Tidigare värdelösa vapen modifieras till luftvärnsmissiler och sofistikerad teknik gör självstyrande bilar till dödliga bomber.

Sky News har kommit över en film inifrån IS vapenfabrik i Syrien.

– Det ger oss en inblick i de hot vi kan ställas inför, säger den brittiske vapenexperten Chris Hunter.

Tv-kanalen Sky News publicerar nu filmmaterial inifrån terrorsekten IS vapenfabrik i den belägrade staden Raqqa i Syrien.

Den åtta timmar långa filmen var i en IS-medlems ägo när han tillfångatogs av den fria syriska armén (FSA). FSA skickade sedan materialet till Sky News, som har tagit hjälp av flera vapenexperter för att tolka det.

Slutsaten: IS är mer sofistikerade än vad man tidigare trott.

Kan vara hot mot passagerarflyg

Den mest spektakulära upptäckten är de missiler som kan avfyras från marken mot luften. Många experter trodde att missilerna var obrukbara, eftersom ingen terrorgrupp hade resurser att utveckla det batteri som krävs för att använda dem.

Men filmen visar att IS har lyckats, skriver Sky News.

– IS avancerade kunskap om vapentillverkning och deras till synes obegränsade förmåga att rusta upp vapen som vi trodde var föråldrade höll mig vaken hela natten, säger Chris Hunter, vapenexpert och tidigare major i brittiska armén.

Paul Wolfowitz, tidigare biträdande amerikansk försvarsminister, blir mycket orolig av uppgifterna.

– Om batterierna fungerar är det inget stort hot. Men om de fungerar så är det stort hot mot passagerarflyg som flyger på låg höjd.

Han tillägger:

– IS måste besegras så fort som möjligt.

”Mardrömslika”

Enligt Sky News visar filmen också att gruppen har utvecklat självstyrande bilar som kan användas för bombattacker.

Eftersom vissa mål skyddas av värmekameror har IS tagit fram en docka som placeras i förarsätet. Dockan utstrålar samma värme som en människa, vilket gör att den skulle kunna komma förbi värmekamerorna.

– Vi vet att IS har tillgång till senapsgas och möjligen andra kemiska vapen. Konsekvenserna om de inkorporeras med den här uppfinningen är mardrömslika, säger Chris Hunter.

Viktig information för IS motståndare

Den tidigare majoren känner dock inte bara rädsla när han ser filmen. Han menar att filmen ger viktig insyn i IS strategier – information som kan användas för att bekämpa terrorn.

–  Det ger oss en inblick i vad de vill göra och de hot vi kan ställas inför. Det är en guldgruva av information.

ARTIKELN HANDLAR OM