Nordkorea: Vi har sprängt vätebomb

1 av 3
NYHETER

I natt registrerades ett skalv i Nordkorea, nära en plats där landet tidigare har utfört kärnvapenprov.

Tidigt i morse uppgav Nordkorea att man genomfört ett framgångsrikt vätebombstest.

Nu kallar FN:s säkerhetsråd till krismöte.

Ett skalv registrerades i Nordkorea natten mot onsdag, svensk tid.

Skalvet hade en magnitud på 5,1 och inträffade fem mil norr om Kilju i nordöstra Nordkorea, nära anläggningen Punggye-ri där landet tidigare genomfört kärnvapentester.

Sydkoreas geologiska institut gick tidigt ut med att skalvet inte var naturligt, vilket föranledde misstankar om att Nordkorea genomfört kärnvapenprov. Sydkoreas utrikesminister kallade sin stab till ett krismöte med anledning av nyheten, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nordkorea: Framgångsrikt vätebombstest

Strax efter klockan 04.30 uppgav Nordkorea i ett uttalande att man genomfört ett framgångsrikt test av en vätebomb, även kallad H-bomb.

”Om ingen inkränker på vår suveränitet kommer vi inte att använda kärnvapen”, står det i uttalandet enligt CNN.

Ingen utomstående part har ännu kunnat bekräfta att det faktiskt rör sig om en vätebomb.

Enligt Bruce Bennett, försvarsanalytiker vid tankesmedjan Rand Corporation, var bomben sannolikt i samma storleksgrad som den amerikanska atombomben som föll över Hiroshima 1945.

Han tror dock inte att det rör sig om en vätebomb.

– Då hade smällen varit tio gånger kraftigare, säger Bennett enligt nyhetsbyrån AFP.

Fler experter förhåller sig skeptiska.

– Givet magnituden är det svårt att tro att det är en riktig vätebomb, säger Yan Uk, sydkoreansk försvarsforskare, enligt Independent.

Kraftigare än atomvapen

En vätebomb är en mycket kraftig bomb som bygger på att vätets atomkärnor ombildas till tyngre atomkärnor genom fusion. Detonationen är mycket kraftigare än i ett atomvapen, som bygger på fission.

Med anledning av Nordkoreas påstådda vätebombstest kallar även FN:s säkerhetsråd kallar till krismöte, skriver BNO News och hänvisar till nyhetsbyrån Reuters. Mötet äger rum vid 17, svensk tid.

Så sent som i december antydde diktatorn Kim Jong-Un att landet hade utvecklat bomben.

– Nordkorea är en mäktig kärnvapenmakt redo att detonera en A-bomb och en H-bomb för att trovärdigt försvara sin suveränitet, sa han då.

Nattens kärnvapenprov är Nordkoreas fjärde. Landet genomförde kärnvapentest 2006, 2009 och 2013, vilket ledde till FN-sanktioner och hårda fördömanden från hela världen.

ARTIKELN HANDLAR OM