Filmade gruppvåldtäkt via Snapchat

NYHETER

Två män har gripits och åtalats i södra Frankrike under tisdagen för att ha våldtagit en 18-årig flicka och filmat överfallet med videoappen Snapchat.

En video där en påtagligt groggy kvinna, påverkad av alkohol eller droger, blir våldtagen av två män har spridits på sociala medier i Frankrike rapportera Indipendent.

Videon som väckt stor upprördhet laddades först upp på den populära videomeddelande-appen Snapchat under söndagskvällen och har sedan spridits till bland annat Facebook.

Dolde ansikten med emojis

I det fem minuter långa klippet ska gärninsgmännens ansikten ha varit dolda med emoji-symboler, och de ska förutom att genomföra våldtäkten även ses handla alkohol på en stormarknad.

Efter att händelsen uppdagats av upprörda användare inledde den franska polisen en utredning, där ett specialteam sattes på att lösa fallet.

I måndags kunde polisen gripa två män i staden Perpignan, nära gränsen till Spanien berättar The Local Reports.

Varit mycket förnedrande

Advokat Francoise Nogues säger till Indipendent att två män i åldrarna 18 och 22 år har åtalats under tisdagen för den grova gruppvåldtäkten av den 18-åriga flickan samt för att ha spridit pornografiska bilder.

Flickan ska ha hittats mycket chockad i en lägenhet och i videon ska de båda männen ha varit mycket förnedrande mot henne. Kvinnan ska även försökt att försvara sig, men ska ha varit alldeles för påverkad för att lyckas. Enligt en källa nära utredningen ska hon inte minnas någonting av attacken.

Enligt åklagaren Achille Kiriakides ska flickan ha känt båda männen och polisen arbetar nu med att få klarhet i huruvida den sexuella kontakten var "fullständig och frivillig" eller om den utförts under tvång.

En av de misstänkta ska vara känd av polisen sedan tidigare.

”Inte bara en enskild händelse”

Den franska kvinnorättsgruppen Osez le Feminisme har uttryckt sin avsky kring händelsen och krävt att förövarna ska ställas till svars inte bara för våldtäkten, utan även för distributionen av videon som de menar är ett fall av hämndporr. De kräver även att flickan ska ges stöd för dubbeltrauma.

– Den här videon är inte bara en isolerad händelse. Antalet liknande fall som rapporterats har ökat kraftigt, med svåra traumatiska konsekvenser och bestående skador för offren som följd, säger gruppen i ett uttalande.

* Emojis är ideogram eller smileys som används i smartphone-meddelanden och på sociala medier.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Snapchat