Rekordkylan fortsätter och mer snökaos väntar

Flera decimeter snö kan falla under fredagen

NYHETER

Säsongens lägsta temperatur är här – Naimakka och Vittangi delar nu köldrekordet med minus 40,6 grader.

Dessutom har SMHI utfärdat en klass 1-varning i de södra delarna av Sverige där mycket snö fallit.

Och på fredag väntas ännu en snösmocka dra in över landet.

Det är östliga vindar med kalluft från Ryssland som blåser in över Sverige och orsakar det kyliga vädret. Under onsdagen uppmättas hela –39,9 minusgrader i Karesuando i Kiruna och därmed ändrades tisdagens rekordsiffra över den lägsta temperaturen som uppmätts i vinter under onsdags eftermiddagen.

Men det väntas bli ännu kallare framöver.

– Det finns en stor risk att temperaturen natten till torsdag kan komma att klättra ned till –40 grader på flera ställen, säger meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI.

Och redan klockan 19 var en ny bottennotering på termometerns uppmätt – minus 40,5 grader i Naimakka nära finska gränsen, enligt Sveriges Radio Norrbotten. Säsongens hittills kallaste.

I just Norrbotten har den stränga kylan under onsdagen också påverkat tågtrafiken i inlandet genom inställda tåg och förseningar rapporterar Trafikverket.

Kommer fortsätta att snöa

Under onsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall i de södra delarna av Sverige, där flera trafikolyckor inträffat under dagen. Även under tisdagen rapporterade Aftonbladet om ett 40-tal trafikolyckor som inträffat bara i Skåne.

– Vi har haft en snökanon som legat inne över sydkusten över onsdagen och man kan räkna med att snöbyarna håller i sig över kvällen och in under torsdagen. Dock väntas de inte bli lika intensiva som under onsdagen.

Snökaos under fredagen

Under torsdagen väntas annars uppehåll på många håll i landet, även om en del snöbyar kan komma i Skåne samt vid Upplands- och Norrlandskusten. Därefter väntar ett nederbördsområde med snö under fredagen och in över helgen på många håll i landet. Götaland väntas få de största nederbördsmängderna.

– Det första drar in över Götaland under fredagen och det ser ut att kunna röra sig om stora mängder snö. Uppemot flera decimeter på sina håll, vilket kan ställa till med en del besvär. Det blir även snöfall i Svealand och södra Norrland. Norra Norrland får dock vänta till nästa vecka, säger Alexandra Ohlsson

Temperaturerna väntas fortsätta hålla sig på minusgrader. Dock kan det bli plusgrader i södra Götaland under helgen, vilket kan orsaka problem enligt Alexandra Ohlsson.

Plusgrader kan orsaka problem

– Det gäller att ta det försiktigt, både då det faller nederbörd i form av snö eller snöblandat men även då det finns en risk att den kallare nederbörden kan göra att det fryser till.

Hon rekommenderar därför trafikanter att kolla upp prognosen innan man ger sig ut på vägarna.

– Man ska ta det försiktigt när man ger sig ut, hålla avstånd, köra långsamt och ha gott om tid.

I de norra delarna av landet kommer den bitande kylan att dämpas från och med fredag. I norra Norrland ligger temperaturerna just nu på mellan 30-35 minusgrader men enligt Alexandra Ohlsson börjar de successivt under helgen att krypa uppåt, till runt –20 grader.

– Mot veckoslutet kommer det bli en markant förändring för de som har det ruskigt kallt.

Inte lika intensivt nästa vecka

Dock kommer det fortsätta att vara minusgrader i större delen av landet även under nästa vecka.

Snöfall väntas främst i norra Norrland, men ett nederbördsområde från Baltikum kan föra in snö även över de östra delarna av landet.

– Det finns en chans till lite mer snö under nästa vecka för dem som vill ha mer. Dock ser det inte ut att vara lika intensivt eller stora mängder som i den här veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM